Formule 1

Leclerc neemt schuld op zich na blamage voor Ferrari

12 juli 2020 18:20 Aangepast: 12 juli 2020 18:55
Sebastian Vettel parkeert zijn Ferrari in de pits

Charles Leclerc heeft de volledige schuld op zich genomen voor zijn aanvaring met teamgenoot Sebastian Vettel in de openingsronde van de Grand Prix van Stiermarken. Door de aanvaring moesten beide Ferrari's al snel de strijd staken.

Wie dacht dat het Formule 1-team van Ferrari niet nog dieper in de put kon zakken dit jaar had het mis. De renstal komt aan het begin van het seizoen veel snelheid tekort met de SF1000 en alleen het bereiken van de derde kwalificatieronde bleek de voorbije twee weekenden al een hele opgave voor de Italiaanse renstal. Vandaag stonden de beide Ferrari's van Vettel en Leclerc respectievelijk als tiende en veertiende op de startgrid, maar wat een opmars naar voren had moeten worden eindigde al snel in tranen: Charles Leclerc nam te veel risico in de derde bocht en torpedeerde daarmee de auto van stalgenoot Vettel, wat voor beide coureurs het einde van de race markeerde.

Leclerc: 'Heb het team teleurgesteld'

Leclerc stak na het incident de hand in eigen boezem en erkende dat hij helemaal fout zat in de eerste ronde: "Excuses zijn natuurlijk niet genoeg op momenten als deze. Ik ben teleurgesteld in mezelf", sprak Leclerc voor de camera's van Sky F1. "Ik heb het team teleurgesteld. Ik kan alleen maar spijt betuigen, ook al is dat niet genoeg. Ik hoop dat ik hiervan zal leren en dat we sterker terug kunnen komen. Op de vraag of hij wellicht iets te optimistisch was in de openingsronde hoefde Leclerc niet lang na te denken: "Ja. Ja dat was ik."

Vettel: 'Had Charles daar nooit verwacht'

Een teleurgestelde Sebastian Vettel liet weten dat hij nooit had verwacht dat Leclerc zijn Ferrari in Bocht 3 aan de binnenkant zou zetten: "Ik was al in gevecht met twee andere auto's. We doken drie wijd de bocht in. Ik had nooit verwacht dat Charles daar wat ging proberen," aldus Vettel. "Ik geloof niet dat er plek was. Het is natuurlijk ontzettend jammer. Dit is iets wat we moeten voorkomen, maar ik had niet veel anders kunnen doen."

Vettel eindigde door de actie van Leclerc in de sandwich, waarbij de achtervleugel van zijn Ferrari sneuvelde: "Ik deed het gewoon rustig aan en was conservatief, omdat het in die bocht toch al dringen is. Het is een hairpin, het is er heel erg krap. Toen realiseerde ik me opeens dat ik schade aan de auto had."

Dubbele DNF extra zuur

De dubbele uitvalbeurt voor Ferrari is extra pijnlijk omdat het team in Oostenrijk met een aantal upgrades reed, die door de dubbele DNF niet uitgetest konden worden in de race: "Dat is jammer," vervolgt Vettel. "Het was natuurlijk een bonus dat we hier op hetzelfde circuit reden als vorige week in min of meer dezelfde omstandigheden. De auto voelde vrijdag al een stuk beter. We hadden hier graag wat rondjes gereden om te zien waar de auto staat. Ik vrees echter dat we nooit een antwoord op de vragen zullen krijgen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van