Formule 1

Leclerc nog verder naar achteren wegens gridstraf

11 juli 2020 22:48 Aangepast: 11 juli 2020 22:50

Charles Leclerc zal de Grand prix van Stiermarken zondag vanaf de veertiende startplek aan moeten vangen. Na een toch al teleurstellend verlopen kwalificatie is de Ferrari-coureur na afloop ook nog eens getrakteerd op drie plaatsen gridstraf.

Nadat vorige week Sebastian Vettel al vroegtijdig sneuvelde in het tweede kwalificatiedeel., was het deze week teamgenoot Leclerc die op de Red Bull Ring niet verder kwam dan een elfde tijd. Ook in de regen stelden de Ferrari’s opnieuw flink teleur. Vettel kwam niet verder dan een tiende startplek.

Met de teleurstellende elfde tijd was het leed nog niet geschied voor Leclerc, die na afloop ook nog eens twee onderzoeken aan zijn broek kreeg. De Monegask zou tijdens de kwalificatie in de weg hebben gezeten van Daniil Kvyat, terwijl hij in het eerste kwalificatiedeel tevens geen gehoor zou hebben gegeven aan de rode vlag na de spin van Antonio Giovinazzi.

Voor het eerste incident heeft Leclerc zaterdagavond drie plaatsen gridstraf en een strafpunt op zijn superlicentie ontvangen. De stewards hebben namelijk vastgesteld dat de Monegask door zijn team tijdig op de hoogte was gebracht van het feit dat de Rus achter hem bezig was aan een vliegende ronde, op het moment dat Leclerc zich zelf aan het voorbereiden was op een snelle ronde. De Monegask gaf vervolgens gas bij, maar verminderde kort daarna alsnog zijn snelheid toen hij ruimte wilde laten naar een auto voor hem. Dat ging ten koste van de vliegende ronde van Kvyat, wat Leclerc een gridstraf heeft opgeleverd.

Rode vlag-incident blijft zonder gevolgen

Voor het negeren van de rode vlag heeft Leclerc geen straf gekregen. Net als Kimi Raikkonen – die ook op het matje werd geroepen – kreeg hij pas laat in de ronde de rode vlag te zien, waardoor het voor beide coureurs te laat was om nog veilig de pits in te duiken. Beide coureurs besloten vervolgens op gematigde snelheid een extra rondje te rijden, wat de stewards achteraf als de juiste keuze bestempelden.

Door de gridstraf zakt Leclerc nu terug naar de veertiende startplek. Williams-coureur George Russell profiteert en mag na een toch al ijzersterke kwalificatie van de Brit nu als elfde vertrekken. Lance Stroll en Daniil Kvyat schuiven eveneens een plekje op naar voren.

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van