Formule 1

FIA niet blij met Monaco-trip Bottas en Leclerc

09 juli 2020 19:51 Aangepast: 09 juli 2020 20:00

De teams van Ferrari en Mercedes kunnen een tik op de vingers verwachten van de FIA. De autosportfederatie is niet te spreken over het feit dat coureurs Charles Leclerc en Valtteri Bottas tussen de twee races in Oostenrijk terug zijn gekeerd naar hun huis in Monaco.

De FIA heeft voor alle Formule 1-teams strikte coronaprotocollen ingevoerd om de kans op een positieve test binnen de paddock tot het minimum te beperken. Zo zijn er binnen de paddock verschillende bubbels ingevoerd van groepen mensen die alleen met elkaar in contact mogen komen, moet er voortdurend een mondkapje worden gedragen en vanzelfsprekend ook afstand worden gehouden.

Bottas en Leclerc terug naar huis

Het Formule 1-seizoen wordt geopend met twee races op de Oostenrijkse Red Bull Ring. Het merendeel van het F1-personeel verbleef de afgelopen week dan ook in de omgeving van het circuit, maar racewinnaar Valtteri Bottas en Ferrari-coureur Charles Leclerc besloten terug te keren naar hun huis in Monaco. Een dergelijke reis is officieel niet verboden en beide coureurs deden er dan ook niet geheimzinnig over, maar de FIA is wel streng omtrent het feit dat de coureurs alleen contact mogen hebben met mensen uit hun eigen bubbel. De tripjes naar huis – Charles Leclerc was op foto's zelfs zonder mondkapje te zien met vrienden en fans – vielen dan ook niet in goede aarde bij de FIA.

De FIA zal de teams van Mercedes en Ferrari nogmaals herinneren aan alle coronaprotocollen. Voor Ferrari wordt het al de tweede tik op de vingers, nadat Sebastian Vettel vorige week al zonder mondkapje was gefotografeerd toen hij met Red Bull-teamleden Christian Horner en Helmut Marko stond te kletsen, twee personen die buiten de bubbel van Vettel vallen. Mocht de FIA vinden dat een team of coureur te vaak de regels overtreed, zal de kwestie doorgegeven worden aan de stewards en volgt er mogelijk een sanctie.

Bottas en Leclerc zich van geen kwaad bewust

"Ik kwam erachter dat het is toegestaan om terug naar huis te keren", reageerde Bottas op de kwestie. "Het maakt natuurlijk niet veel uit of ik hier in Oostenrijk, of thuis in Monaco met de mensen uit dezelfde bubbel verblijf. Ik wilde die drie dagen thuis doorbrengen. Ik voel me weer helemaal opgeladen voor dit weekend, dus ik denk dat het de juiste beslissing was."

Ook Leclerc zag geen probleem in zijn tripje naar huis: "Voordat ik hier terugkeerde ben ik al twee keer getest", aldus de Monegask. "Allebei de keren was de uitslag negatief. Dus ja, ik ben naar huis gegaan, maar allebei de tests waren negatief."

Grosjean verbaasd

De verschillende teams lijken anders om te gaan met de coronamaatregelen, aangezien Haas-coureur Romain Grosjean wel gewoon in Oostenrijk moest blijven en niet terug mocht keren naar zijn huis in Zwitserland: "Het is altijd leuker om thuis te zijn, maar ik kreeg niet die optie," aldus de Fransman. "We hebben de instructie gekregen om hier te blijven, dus ik was dan ook wel een beetje verrast toen ik zag dat anderen naar huis waren gegaan. Ik vond het hier echter ook wel prima. Ik ben lekker uitgerust, heb een berg beklommen, we hebben wat gefietst en heb zelfs nog koeien gezien. Zondagavond ga ik wel even naar huis voordat we naar Boedapest gaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van