Formule 1

Alonso: 'De stopwatch telt, niet de leeftijd'

08 juli 2020 19:38 Aangepast: 08 juli 2020 19:44

Tweevoudig Formule 1-kampioen Fernando Alonso ziet zijn leeftijd niet als een belemmering voor wanneer hij volgend jaar terugkeert op de grid. De comeback van de de Spanjaard werd vandaag officieel aangekondigd door het team van Renault.

Alonso nam eind 2018 afscheid van de Formule 1, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: de 32-voudig Grand Prix-winnaar keert volgend jaar terug op het oude nest bij Renault, dat met de hulp van Alonso in 2022 weer voorin mee wil gaan vechten. Alonso zal daardoor op 39-jarige leeftijd terugkeren in de Formule 1, maar het feit dat hij daarmee bijna twee keer zo oud zal zijn als een aantal van zijn concurrenten ziet hij zelf niet als een belemmering.

"In de Formule 1 is de stopwatch al jaren het enige dat telt, niet de leeftijd", vertelde Alonso vanmiddag in een videoconferentie. "Ik ben na een race nog nooit geklasseerd op basis van de geboortedatum in mijn paspoort."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Officieel: Fernando Alonso keert in 2021 terug in de Formule 1

Alonso zal volgend jaar overigens niet eens de oudste coureur op de grid zijn, mocht de inmiddels 40-jarige Kimi Raikkonen besluiten om er in 2021 nog een seizoen aan vast te plakken. Opvallend is wel het feit dat Renault met de keuze voor de ervaren Alonso een hoop jongere coureurs uit haar eigen talentenprogramma passeert.

Coronavirus van invloed op rijderskeuze

Volgens teambaas Cyril Abiteboul is er een goede reden voor het feit dat zijn team heeft gekozen voor Alonso. Vanwege de coronacrisis en de daarmee opgeschoven racekalender hebben Formule 2-coureurs Guanyu Zhou en Christian Lundgaard namelijk nog niet de kans gehad om zich te bewijzen. Afwachten hoe de coureurs dit seizoen zullen presteren en daarmee de rijderskeuze uitstellen tot later dit jaar was voor Renault geen optie.

"Ik verwacht dat mensen ons besluit als een gebrek aan loyaliteit richting onze Renault Sport Academy gaan zien, maar dat is het niet," legt Abiteboul uit. "We nemen de Academy ontzettend serieus, zeker wat betreft die twee coureurs [Zhou en Lundgaard]. Ik weet echter zeker dar Fernando, net als Esteban, veel kan bijdragen aan hun ontwikkeling."

Mogelijk krijgen Zhou of Lundgaard alsnog een kans op een F1-zitje bij Renault in 2022. Esteban Ocon wordt momenteel namelijk gehuurd van Mercedes, een deal die loopt tot eind volgend jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van