Comeback

Officieel: Fernando Alonso keert in 2021 terug in de Formule 1

08 juli 2020 12:55 Aangepast: 08 juli 2020 14:20

Fernando Alonso maakt volgend jaar zijn comeback in de Formule 1. De tweevoudig wereldkampioen is vandaag bevestigd door het team van Renault, waar de Spanjaard Daniel Ricciardo zal opvolgen.

Alonso, die 39 jaar oud zal zijn wanneer hij volgend jaar terugkeert op de Formule 1-grid, zal een team gaan vormen met de Franse jongeling Esteban Ocon. De Spanjaard is vooralsnog alleen bevestigd voor 2021, al zou hij volgens de geruchten een tweejarig contract hebben getekend bij Renault.

Naast zijn comeback in de Formule 1 keert Alonso met zijn keuze voor Renault ook terug op het oude nest. De Spanjaard pakte in 2005 en 2006 namelijk al twee keer de titel met het team uit Enstone. Alonso reed in de jaren daarna nog voor de teams van McLaren en Ferrari en keerde in 2008 al eens terug bij Renault, maar de Spanjaard wist er ondanks verwoede pogingen nooit in te slagen om een derde F1-titel aan zijn palmares toe te voegen.

De laatste jaren richtte Alonso zich vooral op andere avonturen in de autosport. Zo won hij twee keer de 24 uur van Le Mans met Toyota, zal hij volgende maand opnieuw deel gaan nemen aan de Indianapolis 500 en nam hij aan het begin van dit jaar voor het eerst deel aan de Dakar Rally. De verleiding om terug te keren in de Formule 1 blijkt nu echter toch te groot voor de man uit Oviedo, die eind 2018 na 312 races al eens afscheid nam van de koningsklasse van de autosport.

'Renault is mijn familie'

“Renault is mijn familie,” licht Alonso zijn keuze toe. “Ik heb er mijn mooiste herinneringen in de Formule 1 opgedaan dankzij de twee wereldtitels, maar ik kijk nu vooruit. Ik keer met enorm veel trots en emotie terug bij het team dat mij aan het begin van mijn carrière de kans gaf en me nu weer de kans biedt om terug te keren op het hoogste niveau. Mijn ambities liggen op één lijn met die van het team.”

“De vooruitgang die ze afgelopen winter geboekt hebben geeft veel waarde aan de doelen van het team voor 2022. Ik zal al mijn race-ervaring delen met de engineers, monteurs en teamgenoten. Het team wil terugkeren op het podium, die ambitie deel ik.”

Focus op 2022

Renault heeft het vizier al langer gericht op 2022, het jaar waarin een nieuw reglement geïntroduceerd wordt dat Reanult wil aangrijpen om terug te keren aan de top. Alonso moet het team daarbij gaan helpen, waarmee 2021 – nu al - vooral als een overbruggingsjaar kan worden gezien.

“Zijn aanwezigheid binnen het team is een geweldige aanwinst voor het team. Niet alleen op sportief niveau, maar ook voor het merk zelf”. aldus teambaas Cyril Abiteboul. “De hechte band tussen hem en het team en de fans maken hem een natuurlijke keuze. Met zijn ervaring en doorzettingsvermogen zullen we het beste in elkaar naar boven kunnen halen. Samen met Esteban wordt het zijn missie om Renault zo goed mogelijk voor te bereiden voor het seizoen van 2022.”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van