IndyCar

Van Kalmthout knap vijfde op Indianapolis, Dixon domineert

04 juli 2020 20:16 Aangepast: 04 juli 2020 21:05

Rinus van Kalmthout heeft zijn tweede race in de IndyCar Series knap als vijfde weten af te sluiten. De Nederlander nam vanaf de achttiende startplek sportieve revanche op het Grand Prix-circuit van Indianapolis, waar Scott Dixon wederom de overwinning wist te pakken.

Van Kalmthout kende vorige maand een teleurstellend debuut in de Amerikaanse tegenhanger van de Formule 1, toen hij tijdens de seizoensopener op de lastige Texas Motor Speedway al vroeg in de muur eindigde. Op het Grand Prix-circuit van Indianapolis wist de 19-jarige coureur zich zaterdag echter knap te revancheren.

‘Veekay’ moest de race als achttiende aanvangen, maar pakte al snel een plek winst en dook vervolgens ook vroeg de pits in voor zijn eerste bandenwissel. Op de zachte band klom de coureur van Ed Carpenter Racing vervolgens al snel op naar de zevende plek.

Van Kalmthout profiteert van neutralisatie

In de 35e ronde volgde een sleutelmoment in de race, nadat Oliver Askew – eveneens een IndyCar-rookie – bij het opkomen van het rechte stuk hard in de muur klapte. De crash bracht de Safety Car op de baan, wat goed uitpakte voor de strategie van de al vroeg gestopte Van Kalmthout. De Nederlander kreeg daardoor als het ware een aantal plekken cadeau, waarna hij kort na de herstart ook nog wist af te rekenen met teamgenoot Conor Daly. De coureur uit Hoofddorp klom daardoor naar een knappe vijfde plaats, een plek die hij tot aan de finish wist vast te houden.

Dixon wint opnieuw

De race op het infield van de befaamde Indianapolis Motor Speedway werd van pole-position aangevangen door Will Power, maar de Australiër werd juist één van de grote verliezers door de neutralisatie en kon na ook nog eens een dramatisch verlopen pitstop de overwinning wel op zijn buik schrijven. Graham Rahal leek vervolgens kans te maken op de zege, maar de Amerikaan was op oudere banden niet opgewassen tegen de snelheid van Scott Dixon, die net als Van Kalmthout tot de vroege stoppers behoorde. De 39-jarige Nieuw-Zeelander nam in de 47e ronde het heft in handen door de leiding over te nemen van Rahal, waarna de Ganassi-rijder al snel aan de horizon verdween. De vijfvoudig IndyCar-kampioen domineerde het tweede deel van de race, waardoor hij na de seizoensopener in Texas ook de tweede race op Indianapolis wist te winnen.

Rahal kwam uiteindelijk wel nog als tweede aan de finish, vlak voor de Penske van Simon Pagenaud. De Fransman had zich na een dramatische kwalificatie knap naar het podium weten te vechten vanaf een 20e startplaats. Colton Herta kwam namens Andretti als vierde aan de finish, voor ‘beste rookie’ Van Kalmthout. De Nederlander kwam in de slotronden nog onder druk te staan van Marcus Ericsson, maar de voormalig F1-coureur moest uiteindelijk genoegen nemen met de zesde plaats.

Regerend IndyCar-kampioen Josef Newgarden eindigde een vrij onzichtbare race op de zevende plek, voor de enig overgebleven McLaren van Pato O’Ward. Santino Ferrucci en Takuma Sato maakten de top tien compleet.

Over een week gaat het IndyCar-seizoen verder in Wisconsin. Op het circuit van Road America – het lievelingscircuit van Van Kalmthout – staat zowel op zaterdag als op zondag een race gepland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van