Formule 1

Hamilton ontsnapt aan gridstraf voor Oostenrijkse GP

04 juli 2020 20:03 Aangepast: 04 juli 2020 20:06

Lewis Hamilton mag de Grand Prix van Oostenrijk zondag gewoon vanaf de tweede startplek aanvangen. De Brit moest zich na de kwalificatie melden bij de stewards, maar ontsnapte uiteindelijk aan een gridstraf.

Hamilton werd zaterdag in de kwalificatie op de Red Bull Ring geklopt door Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas, waardoor de wereldkampioen op 0.012s achterstand genoegen moest nemen met de tweede startplek. De Brit moest zich na afloop echter nog melden bij de stewards, aangezien hij aan het slot van de kwalificatie mogelijk de gele vlaggen zou hebben genegeerd.

Hamilton zou niet genoeg van zijn gas zijn gegaan op het moment dat Bottas tijdens zijn laatste poging in de fout was gegaan en naast de baan was beland. Hamilton wist op dat moment zijn tijd met een tiende van een seconde aan te scherpen en liet na afloop al weten dat hij geen gele vlaggen gezien.

Tegenstrijdige signalen

De stewards bestudeerden na afloop van de kwalificatie de onboardbeelden van Hamiltons Mercedes. Hoewel daarop wel degelijk marshals met gele vlaggen waren te zien, passeerde de Brit in Bocht 5 ook een lichtpaneel waarop de groene vlag werd getoond. Vanwege de tegenstrijdige signalen besloten de stewards Hamilton uiteindelijk het voordeel van de twijfel te geven, waardoor de Brit zijn tweede startplek mag behouden.

Hamilton werd overigens wel schuldig bevonden voor het overschrijden van de baanlimiet tijdens zijn eerste poging in het derde kwalificatiedeel. De eerste poging van de Brit werd dan ook doorgestreept, maar omdat Hamilton sneller wist te gaan in zijn tweede ronde bleef het schrappen van zijn eerste rondetijd uiteindelijk zonder gevolgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van