Formule 1

Red Bull officieel in protest tegen DAS-systeem Mercedes

03 juli 2020 18:34 Aangepast: 03 juli 2020 18:58

Het Formule 1-team van Red Bull heeft bij de FIA een officieel protest ingediend tegen het Formule 1-team van Mercedes. De Oostenrijkse renstal is van mening dat het ingenieuze DAS-systeem van de wereldkampioen in strijd is met het technisch reglement.

Het Formule 1-team van Mercedes zorgde in februari voor een hoop gefronste wenkbrauwen toen het tijdens de wintertests in Barcelona het DAS-systeem introduceerde. Met het systeem kunnen coureurs Lewis Hamilton en Valtteri Bottas de stand van de voorwielophanging veranderen, door het stuur naar zich toe te trekken of van zich af te duwen. Over het exacte doel van het systeem of de hoeveelheid tijdswinst die het oplevert blijft Mercedes bijzonder mysterieus.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Uitgelegd: zo werkt het DAS-stuursysteem van Mercedes

Protest

Tijdens de wintertests zette het team van Red Bull al meteen vraagtekens bij de legaliteit van het systeem. Het komt dan ook niet geheel als een verrassing dat het team vrijdag officieel een protest heeft ingediend bij de FIA, nadat Hamilton en Bottas vrijdag tijdens de vrije trainingen voor de Oostenrijkse GP opnieuw gebruikmaakten van het DAS-systeem.

Volgens Red Bull is het DAS-systeem in strijd met Artikel 3.8 en 10.2.3 van het technisch reglement. In het reglement staat namelijk onder andere geschreven dat er tijdens het rijden geen veranderingen mogen worden aangebracht aan de ophanging van de auto. Mercedes denkt dat het met het zogenaamde ‘Dual Axis Steering-systeem’ een maas in de wet heeft gevonden en dat het veranderen van de sporing van de voorwielen wel is toegestaan. De engineers van Red Bull delen een andere mening.

De FIA besloot het omstreden DAS-systeem eerder al te verbieden voor 2021. Met het protest hoopt Red Bull te voorkomen dat Mercedes het systeem dit weekend kan gebruiken tijdens de kwalificatie en de race. Het protest zal vanavond nog worden behandeld door de stewards op de Red Bull Ring.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van