Formule 1

Wolff: telefoontje van Hamilton leidde tot idee voor zwarte Mercedes

30 juni 2020 21:03 Aangepast: 30 juni 2020 21:14

Een telefoontje van Lewis Hamilton heeft het Formule 1-team van Mercedes het initiële zetje gegeven om de zilvergrijze kleur op diens bolides in te ruilen voor een zwarte livery. Zo heeft teambaas Toto Wolff onthuld.

Mercedes onthulde maandag een nieuwe livery voor het Formule 1-seizoen van 2020, waarmee de renstal een duidelijk statement wil maken tegen racisme. Het traditionele zilvergrijs is voorafgaand aan de eerste race in Oostenrijk ingeruild voor een zwarte kleur, aangevuld met de turquoise accenten van hoofdsponsor Petronas. Verder valt er op de auto ook 'End Racism' te lezen en is de auto uitgerust met de regenboogstickers van Formule 1's nieuwe #WeRaceAsOne-initiatief, dat zich inzet voor meer diversiteit in de sport.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Mercedes met zwarte auto als protest tegen racisme

Volgens teambaas Toto Wolff kwam het initiatief voor de livery een maand geleden van Lewis Hamiltton zelf, die zich onder andere via de sociale media regelmatig laat horen in de strijd tegen racisme.

"Lewis vroeg aan mij welk statement wij als team konden maken", vertelde Wolff bij een mediabijeenkomst in Wenen. "Iets dat verder gaat dan twee posts op Instagram." Na het telefoontje van Hamilton werd het plan voor een zwarte livery al snel in werking gezet: "De raad van bestuur van Daimler en onze sponsoren hebben het plan meteen ondersteund."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Hamilton protesteert in hartje Londen: 'Er zal verandering komen'

Mercedes zal het hele seizoen gaan rijden met de zwarte livery, waardoor de 'Silberpfeilen' dit jaar hun naam geen eer aan zullen doen. Hamilton en zijn teamgenoot Valtteri Bottas zullen tevens een zwarte overall gaan dragen en met een aangepast helmontwerp gaan rijden. Voor Mercedes blijft het echter niet alleen bij uiterlijk vertoon: ook binnen het bedrijf zelf zal er het nodige gaan veranderen.

Meer diversiteit in eigen team

"Slechts drie procent van ons personeel behoort tot een etnische minderheid, slechts twaalf procent is vrouw," vervolgt Wolff. "Dit gebrek aan diversiteit laat zien dat we nieuwe benaderingen nodig hebben. Er loopt veel talent rond waarvoor de deur naar de Formule 1 tot dusver gesloten bleef. Dat willen wij gaan veranderen."

Mercedes wil nog dit jaar een diversiteitsprogramma oprichten om binnen het bedrijf de nodige veranderingen in gang te zetten. Volgens Wolff zal dat echter niet gekoppeld worden aan een bepaald cijfer of diversiteitspercentage dat behaald moet worden: "Wij stellen geen quota, wij stellen doelen. Door onze diversiteit te verbeteren zullen ook onze prestaties op de lange termijn verbeteren. Daarvoor willen we onder andere gaan samenwerken met universiteiten."

Mercedes is al de tweede renstal die die weekend met een andere livery gaat racen dan waar het eerder dit jaar in Barcelona heeft getest. Vorige week toonde het team van Williams al een nieuwe overwegend witte kleurstelling na de breuk met titelsponsor Rokit.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Williams onthult nieuwe look voor F1-seizoen 2020

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van