IndyCar Series

Indy 500 beperkt aantal toeschouwers tot de helft van de capaciteit

27 juni 2020 18:06 Aangepast: 27 juni 2020 18:14

De tribunes van de Indianapolis Motor Speedway zullen in augustus maximaal voor de helft gevuld zijn tijdens de 104e editie van de Indy 500. De organisatie van de Amerikaanse autosportklassieker zal een aantal maatregelen gaan treffen in verband met het coronavirus.

Vanwege de coronacrisis is de Indy 500 dit jaar voor het eerst in diens lange historie verplaatst van mei naar augustus. Waar het virus in Europa inmiddels onder controle lijkt, is daar in Amerika nog lang geen sprake van. Afgelopen woensdag werden er – met name in de zuidelijke staten – in 24 uur tijd zelfs nog 36.000 nieuwe besmettingen genoteerd, een getal dat overeenkomt met de eerdere piek in het aantal dagelijkse besmettingen toen het virus vooral nog in de staat New York voor slachtoffers zorgde.

Ondanks het coronavirus wordt er in de Amerikaanse NASCAR Series inmiddels weer voorzichtig publiek toegelaten tot de circuits, terwijl volgende maand ook de IndyCar Series weer mondjesmaat de toegangspoorten opent. Voor het hoogtepunt van het seizoen – de Indianapolis 500 – zijn er inmiddels zelfs al ruim 175.000 kaarten verkocht, zo werd eerder deze week bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Welk coronavirus? 'Al 175.000 kaarten verkocht voor Indy 500'

Tickethouders krijgen brief

De organisatie van de Indy 500 heeft vanwege het coronavirus nu toch besloten om maatregelen te gaan nemen voor de Amerikaanse autosportklassieker. Zo wil de organisatie in kaart gaan brengen hoeveel tickethouders daadwerkelijk van plan zijn om in augustus de Indy 500 bij te gaan wonen. Het grootste deel van het huidige aantal verkochte kaarten werd namelijk vorig jaar al verkocht aan bezoekers van de 103e editie, die meteen ook een nieuw kaartje besloten te kopen voor 2020 – nog voordat er sprake was van het coronavirus.

In een brief aan alle tickethouders laat de Indianapolis Motor Speedway weten dat de fans in augustus welkom zijn bij de 104e editie, maar dat ze eventueel ook hun bezoek aan de autosportklassieker op kunnen schuiven naar 2021.

"We willen hiermee een beeld krijgen van hoeveel mensen er daadwerkelijk bij willen zijn", vertelt IndyCar-president Mark Miles aan RACER. "Als ze met minder mensen willen komen of helemaal niet meer, dan kunnen we ze ook een kaartje geven voor volgend jaar. De komende 12 dagen willen we dan ook graag weten wat ze van plan zijn."

Halve capaciteit

De Indianapolis 500 is het grootste eendaagse autosportevenement ter wereld. Hoewel er geen officiële cijfers worden onthuld, zouden er tijdens de uitverkochte editie van 2016 ruim 350.000 toeschouwers aanwezig zijn geweest op 'The Brickyard'. Zo ver wil de organisatie het dit jaar niet laten komen en wordt er eerder gedacht aan een toeschouwersaantal dat rond het toch al verkochte aantal kaarten ligt.

"We zijn van plan om het aantal toeschouwers te beperken tot vijftig procent van onze totale capaciteit," vervolgt Miles, die daarnaast aankondigt dat er op 23 augustus ook de nodige veiligheidsmaatregelen zullen worden getroffen: "We hebben een flink aantal mondkapjes gekocht om uit te delen en desinfectiemiddel aangeschaft. We gaan de mensen aanraden om een masker te dragen, maar zullen geen 'storm troopers' in gaan zetten om iemand te arresteren die daar geen gehoor aan geeft. We willen echter wel onze boodschap en die van de staat duidelijk overbrengen."

"Verder denken we ook dat 65-plussers of mensen met onderliggende gezondheidsklachten beter thuis kunnen blijven. We gaan het ze niet verplichten, maar het is ons volgens ons wel het verstandigste."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van