Formule 1

F1 neemt afstand van omstreden racisme-uitspraak Ecclestone

26 juni 2020 20:47 Aangepast: 26 juni 2020 21:04

De Formule 1 heeft zich vrijdag officieel gedistantieerd van een aantal omstreden uitspraken van Bernie Ecclestone. De voormalig Formule 1-supremo deed tegenover CNN een aantal opvallende uitspraken omtrent het verhitte racismedebat waar de F1-organisatie zelf niet mee geassocieerd wil worden.

De 89-jarige Ecclestone was in het verleden wel vaker verantwoordelijk voor gevleugelde uitspraken, waarna hij ook vrijdag weer voor heel wat gefronste wenkbrauwen zorgde. In een gesprek met CNN sprak de Brit zijn steun uit voor Lewis Hamilton, die zich in het racismedebat opwerpt als boegbeeld en met een eigen commissie voor meer diversiteit in de Formule 1 wil zorgen, Vervolgens liet Ecclestone echter weten dat hij denkt dat de dappere poging van Hamilton tot weinig verandering zal leiden in de sport, waarna hij ook liet optekenen dat 'zwarte mensen vaak racistischer zijn dan witte mensen'.

Formule 1 neemt afstand

De uitspraak van Ecclestone viel verkeerd bij de Formule 1-organisatie, die juist deze week met het #WeRaceAsOne-initiatief een campagne tegen racisme en voor meer diversiteit in de sport heeft gelanceerd. De sport zag zich vrijdagavond dan ook genoodzaakt om officieel afstand te nemen van de uitspraken van Ecclestone, die decennialang aan het roer stond van de sport.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Verstappen krijgt regenboog op Formule 1-bolide

"In een tijd waarin eenheid nodig is om af te rekenen met racisme en ongelijkheid zijn wij het volledig oneens met de uitspraken van Bernie Ecclestone", reageert de Formule 1 in een statement. "De uitspraken hebben geen enkele plek in de Formule 1 of in de samenleving."

Ecclestone niet meer verbonden aan F1-organisatie

In de verklaring maakt de Formule 1 verder duidelijk dat Ecclestone sinds het begin van dit jaar geen enkele rol meer speelt binnen de organisatie van de koningsklasse: "Sinds hij onze organisatie heeft verlaten in 2017 heeft de heer Ecclestone geen enkele rol meer gespeeld in de sport. Zijn titel als erevoorzitter is per januari 2020 eveneens verlopen."

Donderdag maakte de Formule 1 nog bekend dat de opvolger van Ecclestone, Formule 1-CEO Chase Carey, uit eigen zak een miljoen dollar doneert aan het nieuwe diversiteitsfonds van de koningsklasse.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Formule 1-baas Carey stopt 1 miljoen dollar in diversiteitsfonds

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van