Formule 1

Ferrari: dragen mondkapje grootste uitdaging tijdens F1-weekenden

26 juni 2020 12:40 Aangepast: 26 juni 2020 12:48

Laurent Mekies, sportief directeur van het Formule 1-team van Ferrari, denkt dat het dragen van mondkapjes een van de grootste uitdagingen wordt voor het teampersoneel zodra het seizoen van start gaat volgende week in Oostenrijk. De Fransman heeft meer tekst en uitleg gegeven over de praktische gang van zaken binnen zijn team omtrent de ingevoerde coronaprotocollen.

Het Formule 1-seizoen gaat volgende week van start met de Grand Prix van Oostenrijk, maar vanwege het coronavirus zullen de raceweekenden er achter de schermen heel anders uit komen te zien. Zo zullen er geen toeschouwers of gasten worden toegelaten tot het circuit, opereren de teams in aparte bubbels van elkaar en zullen mondkapjes ook in de pitgarages verplicht zijn.

Diverse Formule 1-teams hebben de voorbije weken al privétests georganiseerd om alvast te kunnen wennen aan het nieuwe werken met de coronaprotocollen. Zo testte het team van Ferrari deze week met Sebastian Vettel en Charles Leclerc al een dag op het circuit van Mugello. In een videoconferentie gaf Ferrari's sportief directeur Laurent Mekies een inkijkje in de nieuwe uitdagingen waarmee een team wordt geconfronteerd door de ingevoerde coronamaatregelen.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Vettel en Leclerc testen met Ferrari op Mugello

"We beginnen er allemaal een beetje gewend aan te raken omdat het allemaal bij het nieuwe normaal hoort", aldus Mekies. "Hier bij Ferrari zijn mondkapjes verplicht, dus in de fabriek worden ze al voortdurend gedragen. Er is echter een groot verschil tussen het dragen van een mondkapje op kantoor, of op een circuit waar het wel 40 graden kan worden."

"Het feit dat er vrijwel altijd een masker moet worden gedragen gaat denk ik de grootste uitdaging worden, vooral voor het personeel in de garage. […] Alle lof voor medisch personeel dat niet anders gewend is dan het dragen van een mondkapje tijdens hun dagelijkse werkzaamheden."

Bubbel in een bubbel

Ferrari zal met ademhalingsoefeningen en extra pauzes de last zoveel mogelijk proberen te verlichten. Het is een van de maatregelen die het team zal moeten nemen als onderdeel van het coronaprotocol. Teams mogen verder 'slechts' 80 werknemers meenemen naar het circuit, die ook nog eens in diverse bubbels worden onderverdeeld om de kans op besmetting zoveel mogelijk uit te sluiten.

"De Formule 1-paddock zal een bubbel zijn, maar ook daar binnenin zal ieder team weer in een aparte bubbel werken," vervolgt Mekies. "Er zal vrijwel geen interactie zijn tussen de verschillende teams, dus een vriendelijk praatje tussen leden van verschillende teams zul je niet meer gaan zien."

"Binnen het team zullen er nog meer bubbels van kracht zijn. Zo zul je waarschijnlijk gaan zien dat het team van de auto van Charles en het team van Seb zijn auto apart zullen opereren, net als de engineers en ga zo maar door."

Geen invloed op de werkzaamheden

Ondanks de maatregelen verwacht Mekies niet dat het werk eronder zal gaan lijden: "We proberen de bubbels zo in te richten dat het geen invloed zal hebben op de werkzaamheden binnen het team. Als er bijvoorbeeld snel een motor moet worden gewisseld dan kan dat perfect."

Teamleden zullen elke vijf dagen worden getest op het coronavirus en verder alleen op het circuit of in het hotel verblijven. De Formule 1 heeft eerder al laten weten dat een Grand Prix-weekend gewoon zal doorgaan mocht er binnen de paddock toch iemand positief worden getest op het coronavirus, zelfs als het om een coureur gaat die daardoor niet deel kan nemen aan de race.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van