Handgeschreven

Paus schrijft dankbrief aan handbiker in coma Zanardi

24 juni 2020 14:14 Aangepast: 24 juni 2020 15:04
Beeld © ANP/Getty Images

Paus Franciscus heeft Alex Zanardi een brief geschreven en hem daarin bedankt voor zijn "levensles voor de mensheid". De Gazetta dello Sport publiceerde de handgeschreven brief aan de 53-jarige Zanardi, die in kritieke toestand op de intensive care ligt van het ziekenhuis in Siena.

De viervoudig paralympisch kampioen en autocoureur botste afgelopen vrijdag met zijn handbike op volle snelheid tegen een vrachtwagen en wordt in een kunstmatige coma gehouden.

Zanardi reed in de jaren 90 in de Formule 1 en werd in 1997 en 1998 twee keer kampioen in de CART-series. De Italiaan wordt binnen de sportwereld gezien als een bron van inspiratie, vooral door de wijze waarop hij zich terugknokte na z'n crash op de Lausitzring in 2001. Beide benen moesten worden geamputeerd, maar Zanardi bleef actief in de autosport en zou later dit jaar zelfs nog een GT-race rijden namens BMW. Daarnaast stortte hij zich vol overgave op het handbiken, waarin hij vier gouden medailles veroverde bij de Paralympische Spelen van Londen 2012 en Rio 2016.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Arts Zanardi: toestand blijft kritiek, diagnose nog onbekend

"Beste Alessandro, jouw verhaal is een voorbeeld van hoe je kunt slagen om opnieuw te starten na een onverwachte tegenslag", aldus Paus Franciscus. "Door sport heb je ons geleerd hoe we het leven ten volle kunnen leven, je geeft met je handicap een levensles voor de mensheid. Bedankt voor het geven van kracht aan degenen die het kwijt waren. Op dit pijnlijke moment ben ik dicht bij je, ik bid voor jou en je familie."

Toestand onveranderd kritiek

Het ziekenhuis waar Zanardi wordt behandeld liet woensdag weten dat de toestand van de Italiaan nog altijd onveranderd kritiek is. De 53-jarige coureur ligt nog altijd met zwaar hersenletsel aan de beademing in een kunstmatige coma.

ANP/RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore