Formule 1

Hamilton protesteert in hartje Londen: 'Er zal verandering komen'

21 juni 2020 23:03 Aangepast: 22 juni 2020 09:06
Beeld © Facebook Lewis Hamilton

Formule 1-wereldkampioen Lewis Hamilton blijft zich volop mengen in het debat over racisme. De Brit wil een commissie in het leven roepen die moet zorgen voor meer diversiteit in de racewereld, terwijl hij zondag ook aanwezig was bij een Black Lives Matter-protest in London.

Met nog minder dan twee weken te gaan tot de start van het Formule 1-seizoen heeft het merendeel van de Formule 1-coureurs het vizier gericht op het eerste raceweekend in Oostenrijk. Ook wereldkampioen Lewis Hamilton is volop bezig met de voorbereidingen en maakte vorige week al de nodige testkilometers met het F1-team van Mercedes, maar de Brit blijft zich ondertussen ook nog volle bak mengen in het racismedebat.

Zondag besloot Hamilton zich in het Londense Hyde Park aan te sluiten bij een vreedzaam Black Lives Matter-protest. Met een bandana voor de mond en zonnebril op was de Brit zelf nauwelijks te herkennen in de menigte, maar Hamilton plaatste er na afloop wel iets over op zijn sociale media-kanalen.

Trots

"Ik was zo trots om met eigen ogen zoveel mensen van allerlei afkomsten dit vreedzame protest te zien steunen", aldus de Mercedes-coureur. "Ik was zo trots om erbij te zijn om de Black Lives Matter-beweging en mijn zwarte komaf te steunen. Ik was zo trots om mensen van allerlei leeftijden te zien met Black Lives Matter-bordjes en te zien dat ze er net zo gepassioneerd voor uitkomen als ikzelf. En ik was zo blij om ook zoveel witte mensen te zien opkomen voor meer gelijkheid voor iedereen. Het was ontroerend. Ik heb extreem goede hoop dat er verandering zal komen, maar we kunnen nu niet stoppen. We moeten blijven doorgaan."

Hamilton-commissie

Hamilton maakte zich eerder deze week ook al hard voor meer diversiteit in de racewereld. Met een eigen 'Hamilton-commissie' hoopt de Brit verandering te brengen in het feit dat hij nu nog een van de weinige zwarte coureurs in de top van de autosport is: "De wereld is multicultureel. De Formule 1 zou daarvan een afspiegeling moeten zijn, maar dat is het niet," aldus Hamilton, die meteen de daad bij het woord wil voegen en daarvoor gaat samenwerken met enkele wetenschappelijke organisaties: "Het moet niet bij woorden blijven. We moeten actie ondernemen. Het is de hoogste tijd."

De Formule 1 liet eerder deze week al weten vierkant achter Hamilton te staan. De koningsklasse van de autosport liet weten dat het binnenkort enkele grote maatregelen zal aankondigen om meer diversiteit in de sport te promoten.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

F1 steunt Hamilton in racismedebat en kondigt grote maatregelen aan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van