Formule 1

F1 steunt Hamilton in racismedebat en kondigt grote maatregelen aan

17 juni 2020 18:52 Aangepast: 17 juni 2020 22:38

De Formule 1 staat volledig achter wereldkampioen Lewis Hamilton in het debat dat ontstaan is na de dood van George Floyd en de daaropvolgende Black Lives Matter-beweging. De sport laat zelfs weten dat er binnenkort enkele 'grote aankondigingen' zullen volgen om meer diversiteit in de Formule 1 te promoten.

Hamilton heeft zich de voorbije weken veelvuldig uitgesproken in het kader van de Black Lives Matter-discussie. Zo riep de zesvoudig wereldkampioen onder andere zijn Formule 1-collega's op om zich ook uit te spreken tegen racisme en veroordeelde hij de coureurs die stil bleven.

Relletje na 'fake news' uitspraak Makro

Vandaag richtte Hamilton zijn pijlen nog op Red Bull-adviseur Helmut Marko en uitte hij voor zijn bijna 17 miljoen volgers op Instagram felle kritiek op de Oostenrijker, die gezegd zou hebben dat Hamilton zich te veel zou laten afleiden door het huidige racismedebat, waar Verstappen zich vooral concentreert op de titelstrijd. Die uitspraken van Marko bleken echter helemaal niet te bestaan en door diverse nieuwssites klakkeloos te zijn overgenomen, waarna Hamilton zijn kritische berichten later weer verwijderde van zijn sociale media.

De felle lobby van Hamilton maakt in ieder geval heel wat los en wordt ook gesteund door de Formule 1, dat laat weten dat het verandering wil brengen in het gebrek aan diversiteit in de koningsklasse van de autosport.

'Grote aankondigingen'

"Binnen enkele weken kunnen jullie enkele grote aankondigingen van ons verwachten op het gebied van diversiteit en betrokkenheid", vertelt Yath Gangakumaran, die binnen de Formule 1 verantwoordelijk is voor strategie en bedrijfsontwikkeling. "Dit past allemaal binnen het vraagstuk 'hoe kunnen we de Formule 1 naast entertainment nog meer een doel geven'."

Gangakumaran prijst Hamilton voor zijn voortrekkersrol: "Elke organisatie of persoon met miljoenen volgers – wij hebben meer dan 500 miljoen fans over de hele wereld – heeft de plicht om onvolkomenheden in de maatschappij aan te stippen. Dankzij Lewis kunnen we veranderingen die we willen doorvoeren in de Formule 1 nog sneller tot uitvoering brengen. Zoals ik al zei zullen we daar over enkele weken meer over bekend maken."

Ook NASCAR neemt maatregelen

De afgelopen weken nam ook de NASCAR – de populaire Amerikaanse raceklasse – al een duidelijk standpunt in wat betreft het racismedebat. Zo sprak de raceklasse zich met diverse statements fel uit tegen racisme en is het tonen van de omstreden Confederatievlag tijdens de races sinds vorige week verboden. Deze controversiële vlag wordt veel getoond in de zuidelijke staten waar NASCAR erg populair is, maar wordt door veel Afro-Amerikanen vooral geassocieerd met slavernij en racisme. Het verbod op de vlag werd ingevoerd na een oproep van Bubba Wallace, de enige zwarte coureur in de NASCAR.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

NASCAR-coureur maakt statement met Black Lives Matter-livery

Blijvende trend

Volgens Gangakumaran is het belangrijk dat ook de Formule 1 actie onderneemt: "De dagen dat sporters zich alleen maar met de sport bezighouden zijn voorbij. […] Ik denk dat dit een blijvende trend is. Als je aan de goede kant van de geschiedenisboeken wilt staan is het belangrijk dat je deel uitmaakt van die trend en als organisatie een doel hebt om dat centraal te stellen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van