Formule 1

Marko niet blij met F1-test Renault op Red Bull Ring

16 juni 2020 17:30 Aangepast: 16 juni 2020 18:02

Het bericht dat het Formule 1-team van Renault deze week twee dagen zal testen op de Red Bull Ring is niet in goede aarde gevallen bij Red Bull-adviseur Helmut Marko. De Oostenrijker is op zijn zachtst gezegd niet te spreken over de privétest van Renault in Red Bulls eigen achtertuin.

Net als een flink aantal andere Formule 1-teams zal ook Renault zich met een tweedaagse privétest voorbereiden op de start van het nieuwe seizoen. Het team wil daarmee de monteurs laten wennen aan de nieuwe coronaprotocollen, terwijl ook de coureurs zelf alvast warm kunnen draaien.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Mercedes oefent coronamaatregelen met F1-test op Silverstone

Het vinden van een circuit was voor Renault nog niet zo gemakkelijk, aangezien het team zelf in het Britse Enstone is gevestigd maar de motorafdeling opereert vanuit Frankrijk. Vanwege de plaatselijke coronamaatregelen was een test in Frankrijk of Engeland met het volledige team onmogelijk, dus besloot de renstal maar aan te kloppen bij de Oostenrijkse Red Bull Ring, waar begin juli het nieuwe seizoen van start zal gaan en geen strikte quarantainemaatregelen van kracht zijn. De circuitdirectie gaf het team toestemming voor een tweedaagse F1-test, waardoor Renault zich vandaag en morgen al uitgebreid kan voorbereiden op de seizoenstart.

Marko not amused

De test van Renault in de eigen achtertuin van Red Bull ligt bijzonder gevoelig voor het team van Max Verstappen. Beide partijen gingen eind 2018 namelijk met een hoop trammelant uit elkaar, terwijl Red Bull zelf geen soortgelijke F1-test kan organiseren. Het Formule 1-regelement schrijft namelijk voor dat de teams voor een privétest een auto van minimaal twee jaar oud moeten gebruiken. Omdat Red Bull toen nog met een Renault-krachtbron reed maar tegenwoordig samenwerkt met Honda als motorleverancier, beschikt de Oostenrijkse renstal dus niet over een auto waarmee het een soortgelijke test kan organiseren. Het feit dat uitgerekend Renault wel mag testen in Red Bulls eigen achtertuin lijkt Helmut Marko dan ook niet helemaal te bekoren

"Echt een prima prestatie van Projekt Spielberg om het circuit te verhuren aan een van de concurrenten", vertelt de 77-jarige Marko cynisch tegenover Speedweek. "Een groots gebaar, zullen we maar zeggen."

Renault-coureurs Daniel Ricciardo en Esteban Ocon testen vandaag en morgen op het circuit van Spielberg. De Oostenrijkse baan is op 5 en 12 juli het decor voor de eerste twee races van het seizoen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van