Dakar Rally

Prodrive onthult meer details over Dakar 2021-project

15 juni 2020 20:40 Aangepast: 15 juni 2020 20:53
Impressie: de BRX T1 in actie

Prodrive heeft meer details bekendgemaakt over de auto waarmee het begin volgend jaar wil gaan deelnemen aan de Dakar Rally.

Prodrive kondigde begin dit jaar aan dat het met de financiële steun van Bahrein de uitdaging aan zal gaan in de Dakar Rally. De Britse fabrikant zal het in het autoklassement onder andere op moeten gaan nemen tegen de vierwielaangedreven Hilux van Toyota Gazoo Racing en de tweewielaangedreven MINI JCW Buggy van het Duitse X-raid.

Technische specs

Bahrain Raid Xtreme – zoals het Dakar-project van Prodrive is gedoopt – kiest in tegenstelling tot titelverdediger X-raid voor vierwielaandrijving. De auto wordt 4,5 meter lang, 2 meter breed en 1,8 meter hoog. De auto zal in totaal 1850 kilo gaan wegen. Dat gewicht zal door een 400 pk sterke 3.5 liter V6 turbo-aangedreven benzinemotor over de zandduinen van Saudi-Arabië worden geholpen.

Prodrive is vorig jaar al begonnen met de ontwikkeling van de BRX T1. Momenteel wordt in de fabriek in Banbury de laatste hand gelegd aan het eerste exemplaar. Het project wordt geleid door Proddrive-oprichter David Richards, die in januari zelf al een kijkje nam bij de Dakar Rally.

Uitdaging

"De Dakar rally is een van de grootste uitdagingen in de autosport", vertelt Richards. "Het is een uitdaging die Prodrive al geruime tijd wil aangaan. Het idee om met een eigen team mee te gaan doen kwam uiteindelijk van Prins Salman van Bahrein. Dat leidde tot de geboorte van de BRX."

"Ons team werkt al ruim negen maanden aan de auto. De testresultaten van de motor worden al geëvalueerd in de fabriek in Banbury, waar momenteel ook het eerste chassis in elkaar wordt gezet."

Nani Roma op shortlist

BRX zal met twee auto's gaan deelnemen aan de Dakar Rally van 2021. Het team heeft nog geen namen van coureurs bekendgemaakt, al zou Nani Roma hoog op het lijstje staan van het team. De Spanjaard won de rally al eerder in zowel het motor- als in het autoklassement. Afgelopen jaar koos Roma met zijn Dakar-deelname namens het team van Borgward ook al voor een nieuw avontuur in de woestijnrally, met een 27e plek in het klassement als eindresultaat.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Nieuwe route en extra veiligheidsmaatregelen voor Dakar 2021

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van