24 uur van Le Mans

Rebellion-Williams wint virtuele 24 uur van Le Mans

14 juni 2020 15:31 Aangepast: 14 juni 2020 16:07

Raffaele Marciello, Louis Deletraz, Kuba Brzezinski en Nikodem Wisniewski hebben zondag de virtuele 24 uur van Le Mans weten te winnen. Het viertal pakte de zege namens het Rebellion-Williams Esport team na een spannende ontknoping.

De Rebellion met startnummer 1 begon de race vanaf de achtste startplek, maar na 10 uur kwam deze aan de leiding te liggen na een crash van Max Verstappen. De Nederlander reed op dat moment aan de leiding, maar het team van Redline werd geplaagd door technische problemen waardoor één van de grote favorieten voor de overwinning plots kansloos was in de strijd om de eindzege.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Team van Verstappen valt uit in virtuele 24 uur van Le Mans

Vanaf dat moment wist de Rebellion-Williams de race vooraan te controleren. Alleen de zusterbolide met startnummer 13 en de #4 auto van ByKolles wisten in het spoor te blijven van de leiders, wat in de slotfase zorgde voor een spannende ontknoping. ByKolles-coureurs Tom Dillmann, Esteban Guerrieri, Jesper Pederson en polesitter Jernej Simoncic wisten in het laatste uur een stokje te steken voor een Rebellion 1-2, maar de leidende Rebellion had de pitstrategie perfect getimed en zag daardoor de overwinning niet meer in gevaar komen. Met een voorsprong van 17 seconden passeerde simracer Wisniewski na ruim 24 uur racen als eerste de eindstreep en bezorgde hij zo het team van Rebellion-Williams de overwinning.

Opmeer en Gillissen beste Nederlanders

Beste Nederlanders in de virtuele 24 uur van Le Mans waren simracers Jarno Opmeer en Isaac Gillissen. Zij pakten namens Veloce Esports de vijfde plek in de LMP-klasse. Beide Nederlanders vormden een team met Formule 1-coureur Pierre Gasly en tweevoudig Formule E-kampioen Jean-Eric Vergne.

 

Porsche domineert GTE-klasse

In de GTE-klasse ging de overwinning overtuigend naar het team van Porsche. Nick Tandy, Ayhancan Güven, Josh Rogers en Tommy Ostgaard domineerden het merendeel van de race met de #93 Porsche 911 RSR, om uiteindelijk met een ronde voorsprong als eerste de eindstreep te passeren.

De #93 Porsche had de race van pole-position aan mogen vangen en reed de eerste uren aan de leiding, totdat de Nederlander Loek Hartog namens Dempsey-Proton Racing de eerste plek overnam. Het team profiteerde echter van een onderbreking aan het begin van de avond, waarna Güven in het zevende uur weer de leiding heroverde. Die eerste plek wist het team de rest van de race met succes te verdedigen, waardoor Trustgaard na 24 uur als eerste de eindstreep kon passeren.

Le Mans-winnaar Tandy nu ook virtueel de beste

De zege is extra bijzonder voor Tandy, die exact vijf jaar geleden ook al voor Porsche de overallzege pakte in de échte 24 uur van Le Mans, toen hij samen met Nico Hülkenberg en Earl Bamber een team vormde in de LMP1-klasse.

De tweede plek ging naar de Aston Martin van Richard Westbrook, Nicki Thiim, Lasse Sorensen en Manuel Biancolilla. Derde werd de Corvette van het team van F1-coureur Romain Grosjean. Daniel Juncadella, Mathias Beche, Erhan Jajovski en Risto Kapper kenden een race vol problemen, maar knokten zich toch nog knap naar het GTE-podium met hun Corvette.

Van Dooren en Hartog beste Nederlanders

Beste Nederlanders in GTE-klasse waren Kevin van Dooren en Loek Hartog. Zij kwamen samen met Riccardo Pera en Michael Francesconi als vijfde aan de finish in de #88 Dempsey-Proton Porsche.

De virtuele 24 uur van Le Mans was dit weekend de vervanger van de daadwerkelijke 24-uursrace op het Circuit de La Sarthe, die vanwege het coronavirus is verplaatst naar het weekend van 19 en 20 september. Een groot aantal teams en coureurs die deelnamen aan de virtuele 24 uur van Le Mans zullen ook dan aan de start verschijnen. Een groot deel van het rijdersveld werd dit weekend verder opgevuld door simracers en internationale sterren als Charles Leclerc, Fernando Alonso en Max Verstappen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van