Geen champagne

Formule 1 schrapt podiumceremonie in coronatijdperk

12 juni 2020 20:53 Aangepast: 13 juni 2020 02:55
Max met de champagne: een tafereel dat we voorlopig moeten missen. Beeld © EPA

De Formule 1-races in coronatijd krijgen een heel ander aanzien dan voorheen. Dat publiek niet welkom is op de tribunes langs de circuits was al bekend, maar ook de entourage voor en na de races wordt uitgekleed.

Na de race zal er geen podiumceremonie zijn waar de winnaar de bokaal krijgt en de top drie met de champagneflessen mag spuiten, maar ook voorafgaande aan de races zal er het nodige veranderen. Zo zal er vanwege de lege tribunes geen rijdersparade plaatsvinden, maar worden mogelijk ook de gebruikelijke taferelen op de startgrid tijdelijk afgeschaft. In dat geval zullen coureurs niet meer een ruim half uur voor de start al naar de startgrid rijden, maar starten ze vlak voor het begin van de race hun opwarmronde direct vanuit de pitbox.

'Nieuwe norm'

Sportief directeur Ross Brawn schetste op de website van de Formule 1 het beeld van de eerste acht races van dit jaar in Europa, te beginnen met de Grand Prix van Oostenrijk op 5 juli. "Ik ben er 100 procent zeker van dat we er een boeiend en opwindend schouwspel van zullen maken, maar het zal gewoon anders zijn. Dit is de nieuwe norm, zeker voor de rest van het jaar", zei hij.

Vlak voor de start is het op de startgrid doorgaans een drukte van belang met rijders, monteurs, journalisten en gasten. "Dat kan niet meer als we een veilige omgeving willen creëren waarin we besmetting met het coronavorus willen tegengaan. Social distancing betekent een minimumaantal mensen op de grid", aldus Brawn.

Andere aanpak

"Elk aspect, vanaf het moment dat teams aankomen tot het moment dat ze vertrekken, is doordacht en het is nog niet volledig afgerond, maar we werken samen met de FIA ​​aan de laatste puntjes", zegt Brawn. "De rijdersparade zal niet plaatsvinden omdat we niet twintig coureurs achterop een vrachtwagen kunnen zetten, dus in plaats daarvan zullen we ze een voor een interviewen voor hun garagebox. Er zijn tal van manieren waarop we ons kunnen presenteren zonder de gezondheid en veiligheid in gevaar te brengen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Formule 1 schrapt races in Singapore, Azerbeidzjan en Japan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore