IndyCar

Valse start: Van Kalmthout crasht in vrije training

06 juni 2020 20:05 Aangepast: 06 juni 2020 20:21

Het allereerste IndyCar-seizoen van Rinus van Kalmthout is niet gestart op de manier waarop de Nederlander zelf zal hebben gehoopt. De coureur van Ed Carpenter Racing vloog zaterdag in de vrije training hard in de muur op de Texas Motor Speedway.

Het IndyCar-seizoen gaat vandaag van start op de lastige oval in Fort Worth, waar vanwege de coronacrisis alle baanactiviteiten op dezelfde dag staan gepland. Na een uitgebreide vrije training staat aan het eind van de middag de kwalificatie op het programma, waarna om 20.00 uur lokale tijd de eerste race op het programma staat.

Crash

Rinus van Kalmthout maakt dit weekend in Texas zijn debuut in de IndyCar Series, maar de 19-jarige Nederlander heeft al meteen een flinke tegenvaller te verwerken gekregen. Al vroeg in de vrije training verloor de coureur uit Hoofddorp de macht over het stuur van zijn bolide, met een flinke klap in de muur als gevolg.

Rookie mistake

"Dit is een enorme domper", sprak Van Kalmthout na de crash tegen NBC. "Dit was een rookie mistake, ik ging te laag in de bocht maar ik zal hier van leren."

Het team van Ed Carpenter Racing heeft ruim drie uur de tijd om de Chevrolet van Van Kalmthout weer op te lappen voor de kwalificatie, maar de Nederlander loopt hoe dan ook veel waardevolle trainingstijd mis: "Ik zal zoveel mogelijk kijken naar wat Ed [Carpenter, de teamgenoot van Van Kalmthout dit weekend, red.] doet en de resetknop induwen voor de kwalificatie."

Kort na de crash van Van Kalmthout verloor ook Carpenter de macht over het stuur van zijn bolide. De Amerikaan kwam echter grotendeels met de schrik vrij en wist de schade aan zijn auto te beperken.

De kwalificatie voor de Genesys 300 gaat om 23.00 uur Nederlandse tijd van start. De race is vannacht om 2.00 uur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van