Grapje moet kunnen

Picnic hoeft Verstappen toch geen schadevergoeding te betalen

03 juni 2020 15:42 Aangepast: 03 juni 2020 15:55
Max Verstappen en manager Raymond Vermeulen

Online supermarkt Picnic hoeft toch geen schadevergoeding te betalen aan Max Verstappen. De eerder opgelegde boete van 150.000 euro is door het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep van tafel geveegd.

Het management van Verstappen stapte in 2016 naar de rechter nadat Picnic een filmpje had verspreid waarin een lookalike van de coureur werd gebruikt. In het filmpje haakte de bezorgdienst in op een reclame van Jumbo waarin de echte Verstappen figureerde, maar in het filmpje van Picnic liet de dubbelganger langs een vrachtwagen van Jumbo om vervolgens in een milieuvriendelijk wagentje van Picnic te stappen.

De boodschappenbezorgdienst zou met het filmpje het portretrecht van de Red Bull-coureur hebben geschonden, waarna de rechter Picnic in 2018 een boete van 150.000 oplegde.

Hoger beroep

Het management van Verstappen vond het bedrag te laag en eiste een schadevergoeding van 350.000 euro. Ook Picnic zelf ging in hoger beroep en deed het filmpje af als een grap met als doel om het personeel te motiveren. De video werd ook vrij snel offline gehaald nadat het management van Verstappen had laten weten dat ze de grap niet konden waarderen.

In het hoger beroep heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag alsnog de bezorgdienst in het gelijk gesteld, waarmee de schadevergoeding van 150.000 van de baan is. Volgens het hof moet een grapje kunnen en gaat de vrijheid van meningsuiting voor het belang van Verstappen om zich tegen dergelijke parodieën te verzetten. Daarnaast is er volgens de rechter duidelijk sprake van een dubbelganger in het filmpje en worden zowel de naam als de zakelijke belangen van Verstappen niet aangetast.

In een reactie laat Picnic weten nog steeds fan te zijn van Verstappen, maar wel blij te zijn dat de hele zaak nu achter de rug is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van