Formule 1

Plan voor sprintraces met omgekeerde startgrid alweer van de baan

02 juni 2020 23:43 Aangepast: 03 juni 2020 03:46

De Formule 1 heeft de plannen voor een kwalificatierace met een omgekeerde startopstelling alweer in de ijskast kunnen zetten. Vanwege een gebrek aan unanieme steun van de teams zal het experiment niet doorgaan.

De Formule 1 speelt al langer met het idee om de kwalificatie op zaterdag te vervangen door een korte sprintrace. De startopstelling van deze race wordt gebaseerd op de omgekeerde volgorde van het kampioenschap, waardoor de snellere rijders zich een weg naar voren moeten zien te knokken. De uitslag van deze kwalificatierace bepaalt uiteindelijk de startopstelling voor de Grand Prix op zondag.

Mercedes ligt dwars

Nu er deze zomer twee keer wordt geracet op de circuits van Spielberg en Silverstone hoopte de Formule 1 bij op zijn minst één van de races te kunnen experimenteren met de kwalificatierace. Daar was wel de goedkeuring van alle teams voor nodig, maar het team van Mercedes en ook diens klantenteam Racing Point lagen dwars.

Omdat er geen unanieme steun is onder de teams heeft Formule 1 CEO Chase Carey bevestigd dat er dit jaar niet meer geëxperimenteerd zal worden met de omgekeerde startgrid: "We hadden een idee voor een omgekeerde startgrid, maar niet alle teams voelden zich er prettig bij. Bij beslissingen op dit kort tijdsbestek is een unaniem akkoord vereist."

F1 blijft zoeken naar verbetering

De Formule 1 probeerde een dergelijke experiment vorig jaar ook al tevergeefs te introduceren. Volgens Carey biedt de huidige tijd juist kansen voor experimenteren, maar de Formule 1-bazen respecteren ook de historie: "We blijven kijken naar ideeën, maar dit moeten geen gimmicks zijn. Het is een geweldige sport met een geweldige historie, helden, sterren en talenten. We willen die historie respecteren, maar dat betekent niet dat we niet naar manieren kunnen kijken waarop we het een en ander kunnen veranderen."

"We willen onszelf blijven uitdagen en blijven kijken naar manieren die deze sport beter kunnen maken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van