Vijftigste sterfdag

McLaren herdenkt oprichter Bruce McLaren met levensgroot standbeeld

02 juni 2020 18:23 Aangepast: 02 juni 2020 18:29

In het McLaren Technology Centre in het Britse Woking is vandaag een levensgroot standbeeld van Bruce McLaren onthuld. De oprichter van het legendarische merk kwam vijftig jaar geleden om het leven.

McLaren, die op augustus 1937 geboren werd in Auckland, trok eind jaren vijftig naar Europa om zijn geluk te beproeven in de racerij. In 1959 won hij op Sebring de Grand Prix van Amerika, waarmee hij op dat moment de jongste Grand Prix-winnaar ooit was.

McLaren-historie

In 1963 richtte McLaren zijn eigen McLaren Motor Racing op. Het team debuteerde in 1966 in de Formule 1 en is tegenwoordig nog altijd actief in de koningsklasse van de autosport. De renstal won acht keer de constructeurstitel, terwijl in totaal twaalf keer een coureur de rijderstitel wist te veroveren in dienst van McLaren. Grote namen als Niki Lauda, Alain Prost, Ayrton Senna, Mika Hakkinen en Lewis Hamilton waren succesvol met de Britse renstal.

Bruce McLaren maakte al die successen zelf niet mee: de Nieuw-Zeelander kwam om het leven toen hij op 2 juni 1970 tijdens een test met een CanAm-auto crashte op Goodwood.

Standbeeld

McLaren staat vandaag, op de vijftigste sterfdag van Bruce McLaren, uitgebreid stil bij het overlijden van diens oprichter. In het eigen McLaren Technology Centre in Woking onthulde zijn dochter Amanda – omringd door vijftig brandende kaarsen en historische McLaren-bolides - een levensgroot standbeeld van haar vader., gemaakt door kunstenaar Paul Oz.

"Het is een enorme eer om dit standbeeld vijftig jaar na zijn overlijden te mogen onthullen", aldus Amanda McLaren. "Toen hij in 1970 om het leven kwam had hij al enkele van zijn dromen zien uitkomen: hij had in zijn eigen auto in de Formule 1 en de CanAm gewonnen. Het beste moest toen echter nog komen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van