Formule 1

Kritiek Hamilton maakt wat los: F1-coureurs spreken zich uit tegen racisme

01 juni 2020 13:37 Aangepast: 01 juni 2020 13:47

De harde woorden van Lewis Hamilton gericht aan zijn collega's hebben nogal wat teweeg gebracht in de Formule 1. Meerdere coureurs hebben zich inmiddels uitgesproken tegen racisme.

Hamilton schreef gisteravond voor zijn 16,2 miljoen volgers op Instagram dat hij het onbegrijpelijk vond dat nog niemand uit de Formule 1 zich had uitgesproken over de dood van George Floyd, die vorige week om het leven kwam na een hardhandige arrestatie. Het heeft wereldwijd geleid tot protesten tegen racisme en buitensporig politiegeweld, maar in de Formule 1-gemeenschap bleef het oorverdovend stil.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Hamilton bekritiseert zwijgende collega's na rellen in VS

Het bericht van Hamilton heeft duidelijk indruk gemaakt op zijn collega's. In de uren na het bericht van de Brit reageerden meerdere coureurs alsnog op de kwestie. Vooral Ferrari-coureur Charles Leclerc reageerde openhartig en zelfs schuldbewust.

'Ik zat er helemaal naast'

"Om heel eerlijk te zijn, het voelde ongepast en ongemakkelijk om mijn gevoelens over de hele situatie te delen op sociale media", schreef de Monegask. "Dat is waarom ik mij nog niet eerder heb uitgesproken. Ik zat er helemaal naast."

"Ik vind het nog steeds moeilijk om de juiste woorden te vinden om de gruweldaden die ik in sommige video's op het internet heb gezien te beschrijven. Racisme moet worden aangepakt met daden, niet met stilte. Wees actief betrokken, zorg voor verbinding en moedig de mensen aan om het bewustzijn te verspreiden. Het is onze verantwoordelijkheid om ons uit te spreken tegen onrecht. Wees niet stil. Ik sta achter #BlackLivesMatters."

Ricciardo: 'Het is 2020 verdomme'

Daniel Ricciardo liet via Instagram van zich horen: "Meer dan ooit moeten we nu verenigd zijn," aldus de Renault-coureur. "Racisme is giftig en moet niet met geweld of stilte worden aangepakt, maar met eenheid en actie. Laten we betere mensen zijn. Het is 2020 verdomme."

Norris roept fans op tot actie

McLaren-coureur Lando Norris bracht de kwestie ook voor de oproep van Hamilton al aan het licht tijdens één van zijn livestreams op Twitch. De Brit roept zijn fans op om petities te ondertekenen, geld te doneren of op een andere manier te helpen.

Sergio Perez deelde op zijn Instagram een krachtige video, terwijl Nicholas Latifi een afbeelding van George Floyd deelde en schreef: "Dit moet stoppen."

Russell: 'Met zwijgen bereik je niets'

George Russell reageerde via Twitter op de kwestie. De Williams-coureur liet weten dat hij het net als Charles Leclerc lang ongemakkelijk vond om te reageren: "Ik vind het moeilijk te bevatten wat ik allemaal zie op het nieuws en op sociale media. Ik kan eerlijk gezegd niet onder woorden brengen hoe ik me daarbij voel. Maar hoe ongemakkelijk het ook is, met zwijgen bereik je niets," reageert de Brit. "Meer dan ooit hebben we vrede en gelijkheid nodig in deze wereld. Het wordt tijd dat we ons allemaal verenigen en racisme voorgoed uit onze samenleving trappen. Gebruik je stem en breng het zoveel mogelijk onder de aandacht. We zijn allemaal verantwoordelijk voor het beëindigen van dit onrecht."

Ook McLaren-coureur Carlos Sainz reageerde via Twitter op het thema en zegt elke vorm van racisme te veroordelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van