Formule 1

Hamilton bekritiseert zwijgende collega's na rellen in VS

31 mei 2020 23:50 Aangepast: 01 juni 2020 13:52

Lewis Hamilton heeft via Instagram gereageerd op de onrust in Amerika naar aanleiding van de dood van George Floyd. Voor zijn 16,2 miljoen volgers richt de Mercedes-rijders zich vooral tot zijn collega's, die volgens de Brit niet voldoende betrokken zijn bij dit belangrijke thema.

De rellen in Amerika begonnen vorige week nadat de ongewapende Floyd om het leven was gekomen na een hardhandige arrestatie. Het heeft wereldwijd geleid tot protesten tegen racisme en buitensporig politiegeweld, maar in de Formule 1-gemeenschap bleef het oorverdovend stil.

'Ik sta er alleen voor'

"Ik zie velen van jullie die stil blijven. Sommige van jullie zijn grote sterren en toch zwijgen jullie over dit onrecht", schrijft Hamilton op zijn Instagram. "Ik zie geen enkel teken van leven uit mijn sport, die door witte mensen wordt gedomineerd. Ik ben één van de weinige donkere mensen in de Formule 1 en ik sta er alleen voor. Ik had verwacht dat jullie inmiddels wel doorhebben waarom dit gebeurt en er iets van zouden zeggen, maar jullie kunnen niet naast ons staan. Weet in ieder geval dat ik weet wie jullie zijn en ik jullie ook weer zal zien."

Hamilton veroordeelt de plunderingen en het geweld dat bij de protesten gepaard gaat, maar roept wel op tot actie: "Ik sta achter de mensen die op een vredige manier protesteren. Er kan geen vrede zijn totdat onze zogenoemde leiders veranderingen doorvoeren."

"Dit is niet alleen in Amerika, het is overal"

"Dit is niet alleen in Amerika, maar ook in Groot-Brittannië, Spanje, Italië: het is overal. De manier waarop minderheden worden behandeld moet veranderen. We zijn allemaal gelijk. We worden niet met racisme en haat in onze harten geboren, dat wordt ons geleerd door mensen tegen wie we opkijken."

Collega's geven gehoor aan oproep

De oproep van Hamilton heeft ertoe geleid dat onder andere Charles Leclerc, Lando Norris, Daniel Ricciardo, Carlos Sainz en Nicholas Latifi zich via social media inmiddels wel hebben uitgesproken tegen racisme. Norris bracht het onderwerp ook voor de oproep van Hamilton al aan de kaart in een livestream op Twitch, waar hij zich achter de #BlackLivesMatter-beweging schaarde en zijn fans opriep om te doneren.

 

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Kritiek Hamilton maakt wat los: F1-coureurs spreken zich uit tegen racisme

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van