Formule 1

Ocon: snelle F1-promotie Verstappen was een bittere pil

22 mei 2020 16:00 Aangepast: 22 mei 2020 16:18
Ocon en Verstappen op het Formule 3-podium in 2014

Renault-coureur Esteban Ocon vond het aanvankelijk moeilijk te accepteren dat zijn rivaal Max Verstappen in 2015 al de opstap maakte naar de Formule 1. Zo schrijft de Fransman in een column op de Formule 1-website.

Ocon en Verstappen hadden al meerdere seizoenen tegen elkaar geracet in de karts, waarna beide coureurs in 2014 opnieuw elkaars rivalen werden in het Europees Formule 3-kampioenschap. Ocon pakte dat jaar de titel namens het team van Prema, maar Max Verstappen – die het jaar als derde afsloot – stal de show door als debutant maar liefst tien overwinningen te pakken.

Verstappen reed zich dat jaar dermate in de kijker dat hij halverwege het seizoen een contract tekende bij Red Bull en het jaar erop als jongste coureur ooit mocht debuteren in de Formule 1. Ocon moest ondanks zijn titel nog even geduld hebben en maakte anderhalf jaar later pas zijn debuut bij het achterhoedeteam van Manor. Op dat moment reed Verstappen al bij het team van Red Bull en had hij z'n eerste F1-zege al op zak.

Eerste ontmoeting in de karts

"De eerste keer dat ik tegen Max racete was in 2010 denk ik", schrijft Ocon op de Formule 1-site. "Het was voor mij een moeilijk overgangsjaar naar de internationale racerij. Karten was sowieso niet makkelijk, aangezien ik het min of meer alleen met mijn vader moest opnemen tegen de grote teams."

"Max en ik waren toen al erg aan elkaar gewaagd, soms iets té. In 2011 vochten we om de WSK Euro Series, wat hij uiteindelijk won. Ik kan me nog een race in Italië herinneren waar ik won, maar we hadden samen een enorme voorsprong op de rest van het veld. De rivaliteit begon daar, maar werd al snel een stuk serieuzer."

EK Formule 3

Ocon maakte uiteindelijk eerder de overstap naar de formulewagens, maar mocht het in 2014 opnieuw opnemen tegen Verstappen in de Formule 3. Beide coureurs maakten dat jaar veel indruk, maar het was uiteindelijk de Limburger die er een Formule 1-zitje aan overhield.

"We hadden toen zoiets als een 'triple-record' voor het winnen van alle drie de races tijdens een weekend. Hij deed dat twee keer [op Spa-Francorchamps en de Norisring] maar vervolgens pakte ik het volgende weekend in Moskou alle overwinningen. Daar vochten we voortdurend om. In Moskou versloeg hij me nog bijna en raakten we elkaar zelfs nog, het was net als in de karting."

"Het was een bittere pil om te slikken toen ik het nieuws zag"

"Ik won dat jaar de titel in de Formule 3, maar het was niet gemakkelijk voor mij toen hij een Formule 1-contract tekende. Petje af voor hem, absoluut. Maar het was een bittere pil om te slikken toen ik het nieuws zag. Hij was het seizoen als derde geëindigd, ik was kampioen maar ik had op dat moment geen enkel zitje in geen enkele klasse. Ik deed een paar testsessies in de GP2 maar er was niet echt iets bevestigd. Het Lotus F1-juniorprogramma had het in die tijd ook moeilijk en mijn carrière stond een beetje stil. Dat was een moeilijke periode."

Motivatie

Ocon werd uiteindelijk opgepikt door Mercedes en belandde via de GP3 en de DTM alsnog in de Formule 1. Afgelopen jaar moest hij als Mercedes-reserve een jaartje toekijken langs de zijlijn, maar dit jaar keert hij als Renault-coureur terug op de grid.

"Ik heb dat als motivatie gebruikt," vervolgt de Fransman. "Ik wist dat ik hard moest blijven werken en moest blijven winnen in de lagere klassen om het tot de Formule 1 te kunnen schoppen. Het was mijn ultieme doel. Niet zozeer om het weer tegen Max op te kunnen nemen, maar wel om net als hem in de Formule 1 te racen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van