Formule 1

FIA: ook bij tien positieve coronatests kan F1-race gewoon doorgaan

19 mei 2020 21:41 Aangepast: 20 mei 2020 12:38

Autosportfederatie FIA is ervan overtuigd dat het nu een stuk beter kan omgaan met positieve coronatesten in de Formule 1-paddock dan twee maanden geleden. Zo heeft Gerard Saillant, president van FIA's medische commissie laten weten.

Terwijl er twee maanden geleden al tal van evenementen waren afgelast was de Formule 1 gewoon van plan om te gaan racen in Australië. Uiteindelijk ging het hele feest in Melbourne toch niet door nadat een medewerker van McLaren positief had getest op COVID-19 en het Grand Prix-weekend op de vrijdag alsnog werd afgeblazen.

Na de afgelaste race in Australië volgden nog eens negen Grand Prix-weekenden die werden afgelast of uitgesteld, maar inmiddels werkt de sport aan een plan om vanaf juli alsnog te gaan racen. In een uitgekleed paddock en onder strikte voorwaarden moet het F1-seizoen begin juli alsnog van start gaan op de Red Bull Ring. Alle medewerkers in de Formule 1-paddock zullen daar onder andere om de dag worden getest op het coronavirus, maar volgens de FIA hoeft de Formule 1 niet te vrezen voor een herhaling van het scenario in Australië mocht er opnieuw positief getest worden op het virus.

'Medisch gezien geen enkel probleem'

"De situatie is nu behoorlijk anders dan in Melbourne, omdat we nu ook veel meter weten over het virus", vertelt FIA's hoofdarts Gerard Saillant tegen Sky F1. "Het is nu mogelijk om een hoop zaken te voorkomen en erop te anticiperen. Mocht er nu een positieve test zijn, of misschien wel tien, dan kunnen we dat prima opvangen met een speciaal traject voor positieve gevallen. Medisch gezien zou het geen enkel probleem vormen."

Hoewel Saillant dus denkt dat een aantal positieve tests medisch gezien geen roet in het eten hoeven te gooien, erkent de Fransman dat het wel voor andere problemen kan zorgen: "Het is een heel ander verhaal als het aankomt op de sportieve gevolgen en de aandacht in de media. We moeten daarop anticiperen om te weten waar de grens ligt waarop het echt niet meer door kan gaan. Voor nu hoeft dat echter geen belemmering te zijn."

Alternatieve kalender

De Formule 1 wil dit jaar alsnog meer dan 15 races organiseren. Het seizoen moet begin juli van start gaan met een dubbel raceweekend in Oostenrijk. Daarna is het het plan om twee races op Silverstone te organiseren, maar vanwege verplichte quarantaineperiode van veertien dagen voor alle reizigers naar Groot-Brittannië lijkt dat plan in het water te vallen.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Britse Grands Prix onzeker door quarantaineplannen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van