Formule 1

Circuit Zandvoort voorzien van speciale veiligheidsmuren

19 mei 2020 14:45 Aangepast: 19 mei 2020 15:53

Hoewel er voorlopig niet wordt geracet wordt er in Zandvoort nog altijd gewerkt aan het volledig up-to-date brengen van het vernieuwde circuit. Op een nieuwe video is te zien hoe het duinencircuit ter bevordering van de veiligheid inmiddels ook is uitgerust met zogenaamde SAFER- en Tecpro-muren.

Circuit Zandvoort had ruim twee weken geleden het decor moeten zijn voor de Dutch Grand Prix, maar vanwege de coronacrisis liep dat even anders en lijkt de terugkeer van de Formule 1 naar Nederland uitgesteld te worden tot 2021. Toch wordt er in Zandvoort nog altijd gewerkt aan de vernieuwing van het circuit en is het aanbrengen van de nodige veiligheidsvoorzieningen één van de laatste fases van de grootschalige verbouwing.

SAFER-barrier

Zoals eerder al werd aangekondigd is de vernieuwde Arie Luyendykbocht inmiddels uitgerust met een zogenaamde SAFER-barrier. Deze muur – een combinatie van een gesloten stalen vangrailconstructie met speciale schuimelementen – zorgt ervoor dat de energie die vrijkomt bij een crash beter wordt geabsorbeerd, wat de veiligheid van de coureurs flink ten goede komt.

Het feit dat de SAFER-muur juist aan de buitenkant van de nieuwe kombocht wordt geplaatst is niet heel verrassend: op tal van ovals, waaronder de befaamde Indianapolis Motort Speedway, heeft een dergelijke SAFER-muur ook al meermaals zijn meerwaarde bewezen.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Onboard: zo ziet een rondje Zandvoort eruit in de nieuwe F1-game

Naast de SAFER-barrier is het circuit van Zandvoort ook op andere plekken uitgerust met speciale veiligheidsvoorzieningen. Zo zijn er aan de buitenkant van onder andere de Gerlachbocht, de Hugenholtzbocht en de Kumhobocht zogenaamde Tecpro-barriers geplaatst. Net als de SAFER-barrier dienen ook deze schuimrubberen stootblokken voor het beter absorberen van een klap in het geval van een crash. De Tecpro-barriers worden ook op tal van andere Formule 1-circuits al ingezet.

Bekijk de nieuwe veiligheidsvoorzieningen in onderstaande video.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van