Formule 1

Formule 1 werkt aan racekalender met 19 races op 16 circuits

15 mei 2020 12:46 Aangepast: 15 mei 2020 16:39

De Formule 1 probeert dit jaar alsnog 19 races te organiseren op 16 verschillende circuits. Zo blijkt uit een voorlopige conceptkalender die is ingezien door RTL GP.

Door de coronacrisis zijn de eerste 10 races van het Formule 1-seizoen al uitgesteld of afgelast, maar de koningsklasse van de autosport wil begin juli weer de draad oppakken. Waar er aanvankelijk 22 races gepland stonden voor 2020, wil de Formule 1 vanaf de zomer in minder dan een half jaar tijd alsnog 19 races afwerken.

"Voorlopig telt de kalender 19 wedstrijden", vertelt Allard Kalff in een nieuwe aflevering van RTL GP Slipstream. "De laatste race moet op 13 december worden verreden."

16 circuits, Zandvoort ontbreekt

Het aantal van 19 races is nog meer dan de aanvankelijke wens van Formule 1 CEO Chase Carey, die eerder al liet weten dat hij dit jaar mikte op '15 tot 18 races'. In totaal zal er volgens Kalff worden geracet op 16 verschillende circuits. De Oostenrijkse Red Bull Ring, Het Britse Silverstone en de Hungaroring in Hongarije zullen aan het begin van het seizoen alle drie twee races organiseren.

Het circuit van Zandvoort ontbreekt op de conceptkalender voor 2020, net als de eerder al definitief afgelaste races in Australië, Monaco en Paul Ricard. Ook Barcelona en Montréal zullen volgens de conceptkalender nog worden toegevoegd aan het rijtje definitief afgelaste races dit jaar. Voorlopig staan er geen races gepland op circuits die aanvankelijk geen deel uitmaakten van de kalender voor 2020 zoals de Duitse Hockenheimring.

Wel een race in België

Het Belgische circuit van Spa-Francorchamps maakt dit jaar waarschijnlijk wel nog deel uit van het Formule 1-seizoen. Eerder vandaag lieten de Belgische autoriteiten al weten dat er op 30 augustus gewoon zonder publiek kan worden geracet in de Ardennen, ook al zijn bij onze zuiderburen tot 1 september alle grote evenementen verboden.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Formule 1-race in België kan zonder publiek doorgaan

Dergelijke uitzonderingen zullen van cruciaal belang zijn wil de conceptkalender van de Formule 1 enige kans van slagen hebben. Zo is de sport bijvoorbeeld ook in gesprek met de Britse autoriteiten om de verplichte quarantaineperiode van twee weken over te kunnen slaan. Om een verspreiding van het coronavirus toch zoveel mogelijk uit te sluiten zal de Formule 1 zelf al strikte maatregelen gaan hanteren zoals het veelvuldig testen van het F1-personeel en het creëren van een soort afgesloten Formule 1-bubbel zodat teampersoneel en overige werknemers met zo min mogelijk andere personen in contact komen.

Druk schema

Het Europese deel van het seizoen moet aan het eind van de zomer afgesloten worden met de races in België en Italië. Daarna wil de Formule 1 nog gaan racen op de stratencircuits van Bakoe en Singapore en vliegt het F1-circus ook nog naar Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Ook het nieuwe stratencircuit van Vietnam prijkt op de bomvolle conceptkalender. Definitieve data zijn nog niet bekend. Wel is al duidelijk dat het seizoen voor de Kerst op 13 december moet worden afgesloten in Abu Dhabi.

Formule 1-conceptkalender
Land Circuit
Oostenrijk Red Bull Ring
Oostenrijk Red Bull Ring
Groot-Brittannië Silverstone
Groot-Brittannië Silverstone
Hongarije Hungaroring
Hongarije Hungaroring
België Spa-Francorchamps
Italië Monza
Azerbeidzjan Bakoe
Singapore Singapore
Rusland Sotsji
Japan Suzuka
China Shanghai
Vietnam Hanoi
Amerika Circuit of The Americas
Mexico Autodromo Hermanos Rodriguez
Brazilië Interlagos
Bahrein Sakhir
Abu Dhabi Yas Marina

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van