MotoGP

Zeelenberg zet deur open voor Rossi: 'Zou een mega-boost zijn'

06 mei 2020 16:58 Aangepast: 06 mei 2020 17:18

MotoGP-teammanager Wilco Zeelenberg ziet Valentino Rossi volgend jaar graag de overstap maken naar zijn team. De inmiddels 41-jarige Italiaan moet na dit seizoen vertrekken bij het fabrieksteam van Yamaha, maar de kans bestaat dat hij er zomaar nog een aantal jaren aan vast plakt in de MotoGP bij Petronas Yamaha SRT.

Zeelenberg – de enige Nederlander die een 250cc-wedstrijd in de MotoGP heeft weten te winnen - blikt in een uitgebreid gesprek met RTL GP onder achter terug op zijn carrière en de historische afgelasting van de TT van Assen, die dit jaar voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog niet zal worden verreden. Uiteraard gaat het ook over de gang van zaken binnen het Petronas Yamaha SRT-team, het MotoGP-team waar Zeelenberg actief is als teammanager.

Bij het Yamaha SRT-team wist vooral de inmiddels 21-jarige Fabio Quartararo veel indruk te maken vorig jaar. De Fransman pakte in zijn allereerste jaar op het hoogste niveau meteen zeven podiumplaatsen in de MotoGP, wat hem voor 2021 een contract heeft opgeleverd bij het fabrieksteam van Yamaha. Negenvoudig wereldkampioen Valentino Rossi is daardoor zonder contract komen te zitten, maar Zeelenberg ziet de ervaren Italiaan graag overstappen naar zijn team.

'Vale komt altijd terug'

"We hebben allemaal gelezen dat Valentino in principe weer een Yamaha krijgt aangeboden als hij verder wil, dus het is duidelijk dat Yamaha zelf geen afscheid van hem wil nemen", vertelt Zeelenberg, die zegt dat de leeftijd van de 41-jarige Rossi geen probleem hoeft te zijn: "Hij is gemotiveerd en daarmee komt hij nog steeds heel erg ver. Vorig jaar heeft hij twee podiums gereden en iedereen hoopt natuurlijk op meer, maar niemand schrijft hem af. Dat moet je ook niet doen, want 'Vale' komt altijd terug. Waar hij die passie en de motivatie vandaan haalt is onbeschrijflijk."

Volgens Zeelenberg zijn er nog geen gesprekken gevoerd met Rossi, maar de teammanager zet de deur wel alvast op een kier: "We gaan zien wat de toekomst gaat brengen. Ik heb nog niet met hem gesproken hierover. We weten allemaal dat als Yamaha hem een fiets beloofd en hij komt op een Yamaha te zitten volgend jaar, dan is de mogelijkheid er dat dat bij ons is. Daar is het laatste woord nog niet over gesproken, maar de kans is dik aanwezig."

Mega-boost voor Petronas Yamaha SRT

Als satellietteam van Yamaha biedt Petronas Yamaha SRT vooral jong talent een kans, maar ook de ervaren Rossi zou volgens Zeelenberg prima passen in het team: "De doelstelling van het team was de doorstroom van jonge jongens, maar als je de mogelijkheid wordt gegeven om met Valentino te werken en we kunnen hem in 2021 nog meer geven dan nu, dan zou dat voor ons team natuurlijk ook een mega-boost zijn. Wie weet, ik kan er op dit moment niet meer over zeggen. Ik ben benieuwd wat wij teweeg kunnen brengen als het zou gebeuren. Het zou wel eens zijn laatste seizoen in de MotoGP kunnen zijn en dat hij dan voor het Petronas-team racet."

"Het zijn allemaal ratten"

"Ik moet eerlijk bekennen: ik heb altijd met Jorge [Lorenzo] gewerkt, maar ik ben altijd een Rossi-fan geweest. We weten dat het allemaal ratjes zijn, niet alleen Valentino en Jorge, het zijn allemaal ratten want anders komen ze niet zover. Maar zijn talent en motivatie is enorm geweest, ook voor de hele sport."

Podcast

Het hele gesprek met Zeelenberg, waarin hij onder andere ook terugblikt op zijn carrière en de opkomst van megatalent Quartararo, is als podcast te beluisteren in je favoriete podcast-app zoals Spotify of Apple Podcasts.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van