Ga naar de inhoud
Formule 1

Lammers: ‘GP Nederland alleen zonder fans als publiek het wil’

Jan Lammers sluit niet uit dat er dit jaar alsnog een Formule 1-race in Zandvoort zonder publiek zal worden verreden. De sportief directeur van de Dutch Grand Prix stelt echter wel als voorwaarde dat de fans achter een dergelijk besluit moeten staan en dat F1-eigenaar Liberty Media het circuit financieel tegemoet komt.

De eerste Formule 1-race in Zandvoort sinds 1985 stond aanvankelijk voor komende zondag op de planning, maar vanwege het coronavirus is de race tot nader order uitgesteld. Het doorgaan van de Grand Prix in 2020 lijkt een moeilijk verhaal te gaan worden, terwijl een race met publiek helemaal uitgesloten lijkt te zijn.

TT
Zie ook
TT Assen en Grand Prix van Nederland voorlopig van de baan

In tegenstelling tot eerdere verwachtingen acht Jan Lammers het toch nog niet uitgesloten dat er dit jaar een F1-race in Zandvoort zal worden verreden. Tot zijn eigen verbazing zien een hoop Formule 1-fans namelijk liever dit jaar al een Nederlandse Grand Prix zonder publiek dan dat de race dit jaar helemaal wordt afgelast, zoals eerder ook al gebeurde met de races in Australië, Monaco en Frankrijk.

In gesprek met RTL GP laat Lammers weten dat de wens van fans door de organisatie in Zandvoort voorop wordt gesteld: "Als er in Zandvoort zonder publiek gereden wordt zal dat zijn omdat het publiek het wil", aldus Lammers. "We hebben online hier en daar gezien dat als de bezoeker moet kiezen tussen geen Grand Prix in Zandvoort dit jaar of een Grand Prix waar geen fans bij kunnen zijn, merk je toch dat er een groot sentiment heerst voor een Grand Prix die eerst alleen via de tv beleefd kan worden. Alleen in zo'n situatie kunnen wij het overwegen."

Formule
Zie ook
Formule 1 presenteert plannen voor gewijzigde racekalender

Financiële compensatie

Zandvoort is financieel voor een groot deel afhankelijk van het publiek, dus zal de Formule 1-organisatie in het geval van een race zonder publiek de organisatie wel financieel tegemoet moeten komen: "Je praat dan over best grote sommen geld die ze natuurlijk niet alleen in Zandvoort op moeten hoesten, maar ook in andere landen" vervolgt Lammers, die daarmee ook verwijst naar plannen voor races zonder publiek in bijvoorbeeld Oostenrijk en Groot-Brittannië. "Het gaat er dus ook een beetje om hoe diep de zakken zijn van de FOM. Hoeveel kunnen zij überhaupt aan in deze moeilijke periode."

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Lammers.

‘GP Nederland alleen zonder fans als publiek het wil’

02:36
Dit is een artikel van