Formule 1

McLaren-teambaas haalt uit naar Ferrari: 'Slecht leiderschap'

24 april 2020 11:23 Aangepast: 24 april 2020 11:29

McLaren-teambaas Zak Brown uit felle kritiek op Ferrari voor het feit dat de Italiaanse renstal een verdere verlaging van het uitgavenplafond in de Formule 1 blijft tegenwerken. Volgens Brown wil de Scuderia de realiteit niet onder ogen zien.

De Formule 1 bereikte eerder al een akkoord met de teams om vanaf volgend jaar een zogenaamde budget cap van $145 miljoen in te voeren. Het houdt in dat teams gedurende een seizoen niet meer dan dat bedrag uit mogen geven, al vallen onder andere de salarissen van de coureurs buiten het voorgestelde uitgavenplafond. Het voornaamste doel van de budget cap is het creëren van een gelijker speelveld door de verschillen tussen de drie rijke topteams en de overige teams financieel kleiner te maken.

Ferrari tegen verdere verlaging

Door de uitbraak van de coronacrisis is de budget cap opnieuw onderwerp van discussie geworden. McLaren-teambaas Zak Brown stelde eerder al voor dat het uitgavenplafond naar $100 miljoen moet worden verlaagd omdat de Formule 1 anders riskeert dat er teams zullen omvallen. Na Red Bull heeft deze week ook Ferrari zich uitgesproken tegen een verdere verlaging, wat bij Brown niet in goede aarde is ontvangen.

"Ik weet bijna niet wat je erop moet zeggen", reageerde Brown in een videoconferentie op uitspraken van Ferrari-teambaas Mattia Binotto dat de Formule 1 'nu geen overhaaste beslissingen moet nemen'. "Ik geloof dat we allemaal wel realiseren dat we momenteel een van de grootste crisissen meemaken die de wereld sinds lange tijd heeft gezien. Landen gaan op slot, bedrijven gaan dicht. Om nu niet snel te reageren op wat er aan de hand is lijkt mij een grote fout."

"Het is leven in ontkenning. Ik geloof dat elke president, premier of CEO ter wereld momenteel snel knopen doorhakt om dit probleem aan te pakken. Als je hier je tijd voor neemt toon je heel slecht leiderschap."

'F1 moet afwijken van oude principes'

Brown onderstreept dat de Formule 1 van het gebaande pad moet afwijken: "Als ze Formule 1 nu vast blijft houden aan haar oude gewoontes, dan is de toekomst van de sport in groot gevaar. Als we vooruit denken en meegaan met de tijd kunnen we niet alleen overleven, maar denk ik dat we er als sport zelfs sterker uit kunnen komen."

"Ik ben altijd in voor een goede discussie, maar als ik kijk naar de recente uitspraken dan klopt het van geen kanten. Ze spreken zichzelf tegen en zijn geen juiste afspiegeling van de realiteit."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van