Formule 1

Formule 1 overweegt seizoenstart zonder publiek

08 april 2020 23:26 Aangepast: 09 april 2020 00:08

De eerste races van het Formule 1-seizoen worden mogelijk zonder publiek verreden. Zo heeft Ross Brawn, sportief directeur van de koningsklasse laten weten. De Brit hoopt dat het seizoen deze zomer alsnog van start kan gaan.

Door de coronacrisis is er al een streep gezet door de eerste negen races van het F1-seizoen. Dinsdag werd de Grand Prix van Canada de nieuwste toevoeging aan het rijtje uitgestelde races, waardoor het seizoen op zijn vroegst pas eind juni van start gaat met de Grand Prix van Frankrijk.

 

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Ook Grand Prix van Canada uitgesteld door coronavirus

In gesprek met SkyF1 laat Brawn weten dat de Formule 1 samen met de plaatselijke organisatoren alle mogelijke opties overweegt om zo snel mogelijk weer te kunnen gaan racen. Daarbij wordt ook gekeken naar het organiseren van races zonder publiek.

F1-races achter gesloten deuren

"Momenteel heeft een start in Europa onze voorkeur, mogelijk met races zonder publiek", aldus Brawn. "We kunnen een vrij afgesloten omgeving creëren, waar de teams via chartervluchten die kant op vliegen, wij ze afgezonderd naar het circuit brengen en we iedereen laten testen. Zo vormt niemand een risico voor een ander."

"Een race zonder publiek is natuurlijk niet geweldig, maar het is beter dan helemaal geen races. Miljoenen mensen kijken thuis naar de Formule 1, waarvan er veel momenteel in isolatie leven. Om de sport in leven te houden en om mensen vermaak te bieden, zou het organiseren van een race een enorme bonus zijn in deze crisis, maar we kunnen geen risico's nemen."

18 tot 19 races, meerdere triple headers

Ondanks de uitgestelde start houdt Brawn nog altijd rekening met 18 tot 19 races dit seizoen: "Acht races is het minimum om het seizoen volgens de FIA-reglementen officieel als wereldkampioenschap te kunnen bestempelen. Als we in oktober beginnen kunnen we alsnog acht races houden, dus dat is het kritieke punt."

"Als we begin juli beginnen kunnen we een seizoen met 19 races organiseren. Het zal niet meevallen omdat je dan telkens drie races achter elkaar houdt met een vrij weekend ertussen. Maar we hebben alle logistieke mogelijkheden bekeken en in dat geval zijn 18 tot 19 races haalbaar."

Ingekorte raceweekenden

Een aantal van die raceweekenden zullen volgens Brawn wel ingekort worden: "Om het logistiek mogelijk te maken zullen we misschien een aantal tweedaagse raceweekenden organiseren. China lijkt bijvoorbeeld een tweedaags raceweekend te worden, mocht het doorgaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van