Formule 1

Formule 1 stuurt helft van personeel met verlof

07 april 2020 11:38 Aangepast: 07 april 2020 11:51

De Formule 1-organisatie heeft in navolging van een aantal Formule 1-teams financiële maatregelen getroffen vanwege de coronacrisis. De helft van het personeel is door de F1-organisatie met verlof gestuurd.

Nadat eerder de Formule 1-teams van McLaren, Williams en Racing Point al personeel met verlof stuurden en salaris inhielden, heeft nu ook de organisatie van de koningsklasse zelf maatregelen getroffen. Zo'n 250 werknemers zijn voorlopig met verlof gestuurd nu de sport vanwege de wereldwijde pandemie nog zeker tot half juni stil ligt.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Ook Formule 1-team Williams treft loonmaatregelen

Ook voor de top van de Formule 1-organisatie zijn er maatregelen genomen. Zo heeft het management 20% aan salaris in moeten leveren. CEO Chase Carey levert op vrijwillige basis naar verwachting nog meer loon in.

Het personeelsbestand van de Formule 1 is enorm in omvang gegroeid sinds Liberty Media de sport in 2017 overnam van Bernie Ecclestone. In totaal werken bijna 500 werknemers voor de Formule 1 op het hoofdkantoor in London of vanuit Biggin Hill in Kent.

Financiële tegenslag

De Formule 1 wordt financieel zwaar getroffen door de coronacrisis. De eerste acht races van het seizoen zijn al uitgesteld of afgelast, terwijl het nog maar de vraag is wanneer er wel weer geracet kan gaan worden. CEO Chase Carey liet eerder al weten dat hij dit seizoen alsnog mikt op 15 tot 18 races, met een seizoensfinale mogelijk pas na de jaarwisseling in januari of februari.

Mocht het aantal races onder de 15 komen te liggen zal de Formule 1 de uitzendgerechtigden een deel van het bedrag dat de tv-zenders moeten betalen om de races uit te mogen zenden terug moeten betalen. Daarnaast loopt het onder andere ook de inkomsten mis van circuits die doorgaans vele miljoenen betalen om een Grand Prix te mogen organiseren. Door de verwachte financiële tegenvallers is de koers van de Formule 1 op de Amerikaanse NASDAQ in twee maanden tijd al gehalveerd.

Maatregelen

In een poging om de kosten voor de teams omlaag te brengen nam de Formule 1 eerder al een reeks maatregelen, waaronder het uitstellen van de nieuwe technische reglementen naar 2022. Maandag hebben de teambazen opnieuw urenlang telefonisch vergaderd met CEO Chase Carey om mogelijk nog extra maatregelen te overwegen. Zo stelde Red Bull-teambaas Christian Horner eerder al voor om de invoering van de nieuwe technische reglementen met nog een jaar uit te stellen tot 2023, terwijl McLaren-baas Zak Brown voorstander is van een verdere verlaging van het uitgavondenplafond volgend jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

'Formule 1 bevindt zich in zeer fragiele toestand'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van