Formule 1

Ook F1-team Williams stuurt personeel met verlof

06 april 2020 15:02 Aangepast: 06 april 2020 15:10

Williams heeft als tweede Formule 1-team aangekondigd financiële maatregelen te treffen vanwege de coronacrisis. De Britse renstal stuurt personeel met verlof, terwijl de rijders en het management van het team salaris in moeten leveren.

Het Formule 1-team van McLaren kondigde vorige week al aan dat het vanwege de wereldwijde pandemie flink moet snijden in de kosten. Maandag heeft ook Williams aangekondigd dat het maatregelen zal moeten treffen. In een verklaring laat de renstal weten dat het op zijn minst tot het einde van mei 'een aantal werknemers' met verlof heeft gestuurd.

In een verklaring laat Williams verder weten dat coureurs George Russell en Nicholas Latifi, maar ook het management met terugwerkende kracht vanaf 1 april 20% van het salaris zal inleveren.

Financiële onzekerheid

Met de maatregelen hoopt Williams net als McLaren de kosten te drukken nu de Formule 1-teams dit jaar zullen kampen met teruglopende inkomsten. Door de uitbraak van het coronavirus zijn de eerste acht races van het seizoen al uitgesteld of helemaal afgelast, terwijl het nog maar de vraag is wanneer er wel weer geracet kan worden. De GP van Canada halverwege juni is vooralsnog de eerste race op de kalender, maar het is hoogst onzeker of deze race wel door zal gaan. De organisatie in Montréal hoopt daarover begin volgende week een knoop door te kunnen hakken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Introductie nieuwe F1-auto's mogelijk nog een jaar uitgesteld tot 2023

Doordat er niet geracet wordt lopen de F1-teams miljoenen aan prijzengeld en overige commerciële inkomsten mis. De koningsklasse van de autosport trof eerder al maatregelen door de invoering van het nieuwe technische reglement uit te stellen tot 2022, waardoor er ook volgend jaar met de auto's van dit seizoen zal worden geracet. Red Bull-teambaas Christian Horner liet echter al doorschemeren dat er mogelijk ook in 2022 nog met dezelfde auto's wordt gereden, terwijl ook Zak Brown al de noodklok luidde. Volgens de McLaren-CEO verkeert de Formule 1 in een 'zeer fragiele' toestand, en loopt de sport het risico dat vier van de tien teams kunnen omvallen door de coronacrisis.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

'Formule 1 bevindt zich in zeer fragiele toestand'

Kostenbesparende maatregelen

Net als McLaren heeft ook het team van Williams nu dus alvast maatregelen getroffen om de kosten te drukken. "We sturen tijdelijk een aantal werknemers met verlof, als onderdeel van een grotere reeks aan kostenbesparende maatregelen", meldt de renstal uit Grove. "Bij het nemen van deze maatregelen zijn we niet over een nacht ijs gegaan, maar het is ons doel om de banen van ons personeel te beschermen en er zorg voor te dragen dat ze weer fulltime aan de bak kunnen gaan, zodra de situatie het toelaat."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van