'Toekomst onzeker'

'Formule 1 bevindt zich in zeer fragiele toestand'

05 april 2020 21:42 Aangepast: 05 april 2020 23:31
Zak Brown (links) met F1's sportief directeur Ross Brawn

De Formule 1 bevindt zich vanwege de huidige coronacrisis in een zeer fragiele toestand. Dat zegt teambaas Zak Brown van de Britse renstal McLaren in een interview met de BBC.

"Dit virus kan een verwoestende uitwerking op de teams hebben en is daardoor zeer bedreigend voor de toekomst van onze raceklasse," uit Brown zijn zorgen. "Als we dit probleem niet goed aanpakken, kunnen er vier teams verdwijnen en het is dan nog maar de vraag in deze crisistijd of er andere partijen klaar staan om de opengevallen plaatsen in te nemen."

"Naar mijn mening bevindt de Formule 1 zich momenteel dus in een zeer fragiele toestand."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Raceteams houden hart vast: 'Dit moet geen half jaar meer duren'

Het Formule 1-seizoen wacht nog altijd op de eerste Grand Prix. De eerste acht races van de kalender zijn geannuleerd of uitgesteld, waaronder de Grote Prijs van Nederland op het circuit van Zandvoort. Daardoor lopen de teams miljoenen aan onder andere prijzengeld en tv-inkomsten mis. De eerste race die momenteel op de kalender staat is de GP van Canada halverwege juni, maar de verwachting is dat het seizoen op zijn vroegst pas halverwege de zomer in juli of augustus van start kan gaan.

Grote veranderingen noodzakelijk

Volgens Brown kan de Formule 1 alleen overleven als er grote veranderingen worden doorgevoerd, vooral op financieel gebied. Wat de teambaas van McLaren betreft, wordt het maximale budget voor de renstallen fors teruggeschroefd, tot jaarlijks 100 of 125 miljoen dollar, exclusief onder meer de salarissen van de coureurs. Voor 2021 is dat plafond nog op 175 miljoen dollar vastgesteld, maar maandag gaan de teams met elkaar in gesprek om dat bedrag naar beneden bij te stellen.

McLaren heeft inmiddels als eerste F1-renstal een groot deel van het personeel op verlof gestuurd. Net als Brown zelf en een groot deel van de staf leveren ook coureurs Lando Norris en Carlos Sainz voorlopig een deel van hun loon in. De salarisvermindering geldt voorlopig voor drie maanden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

McLaren stuurt personeel met verlof, coureurs leveren salaris in

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van