FIA WEC

WEC wil in augustus weer gaan racen op Spa-Francorchamps

03 april 2020 16:25 Aangepast: 03 april 2020 16:51

De organisatie van het FIA World Endurance Championship heeft vandaag een aangepaste racekalender gepresenteerd. Het lange-afstandskampioenschap wil in augustus het huidige seizoen hervatten op Spa-Francorchamps, om het nieuwe seizoen vervolgens pas in 2021 te laten beginnen.

Het WEC werd de voorbije jaren verreden als een soort winterkampioenschap, met de start in september en de 24 uur van Le Mans in juni als de grote finale. Door het coronavirus stapt de organisatie nu af van die opzet, door het huidige seizoen af te maken in het najaar en het nieuwe seizoen pas in 2021 te laten beginnen.

Zoals eerder al werd aangekondigd verhuist de 24 uur van Le Mans van zijn gebruikelijke datum in juni naar het weekend van 19 en 20 september. De race zal zoals eerder bekend werd gemaakt niet om 16.00 uur, maar om 14.30 uur beginnen om zoveel mogelijk race-uren bij daglicht plaats te laten vinden alvorens de race de nacht induikt.

 

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

24 uur van Le Mans verplaatst naar september

WEC-seizoen wordt in augustus hervat op Spa

Voorafgaand aan de 24 uur van Le Mans wil het WEC het nieuwe seizoen weer voortzetten in augustus. De 6 uur van Spa-Francorchamps is op de nieuwe kalender verplaatst naar 15 augustus en moet daarmee de eerste WEC-race worden sinds de race op het Circuit of The Americas in Austin afgelopen februari.

In tegenstelling tot de eerdere planning zal de 24 uur van Le Mans niet de seizoensfinale vormen. Het WEC wil er na de Franse autosportklassieker nog een race aan vastplakken in Bahrein, waar op 21 november de seizoensfinale moet plaatsvinden. Het WEC-seizoen van 2019/2020 zal daarmee uit acht races blijven bestaan met twee races in Bahrein, waar het kampioenschap ook afgelopen najaar al racete.

Introductie Hypercars en LMDh's uitgesteld

Door het aanpassen van de kalender zal de opzet van het WEC-seizoen in 2021 weer terugkeren naar het oorspronkelijke format, met de start van het nieuwe seizoen in het voorjaar en de finale in het najaar. Daarnaast heeft de vernieuwde kalender ook de nodige invloed op het technische reglement: de invoering van de Hypercars – die deze zomer de LMP1-bolides moesten vervangen – is uitgesteld tot de start van het 2021-seizoen. De introductie van de LMDh-bolides wordt uitgesteld tot 2022, waarmee deze min of meer zal samenvallen met het debuut van de LMDh's in het Amerikaanse IMSA-kampioenschap, waar de 24 uur van Daytona eind januari traditioneel het startpunt van het nieuwe seizoen markeert.

"De ontwikkeling van deze wereldwijde gezondheidscrisis heeft ons geen andere keuze gelaten", vertelt WEC-baas Gerard Neveu over het wijzigen van de kalender en reglementen. "Het is onmogelijk voor te stellen dat we voor de zomer nog een internationaal autosportevenement kunnen organiseren, dus hebben we de kalender aangepast maar wel vastgehouden aan hetzelfde aantal races."

"We moeten wel voorbereid zijn op een aantal grote veranderingen volgend seizoen, omdat we met een flink aantal zaken rekening zullen moeten houden waaronder de onvermijdelijke economische moeilijkheden waar we in terecht zullen komen," waarschuwt Neveu alvast. "Voor nu is onze voornaamste zorg echter de gezondheid van iedereen. We hopen dat iedereen de komende weken goed voor zichzelf en elkaar blijft zorgen."

 1. Resterende WEC-races 2020
  Datum Race
  15 augustus 6 uur van Spa-Francorchamps
  19-20 september 24 uur van Le Mans
  21 november 8 uur van Bahrein

   

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van