Formule 1

Aston Martin officieel akkoord met Formule 1-rentree

01 april 2020 20:08 Aangepast: 02 april 2020 10:45

Aston Martin keert volgend jaar definitief terug in de Formule 1.De aandeelhouders van het Britse merk zijn officieel akkoord gegaan met de al eerder aangekondigde plannen om na dit seizoen het team van Racing Point over te nemen.

Aston Martin maakte 60 jaar geleden voor het laatst als fabrieksteam deel uit van het Formule 1-circus, maar dankzij de investeringen van modemiljardair Lawrence Stroll keert het Britse merk volgend jaar officieel terug in de koningsklasse van de autosport.

Een consortium dat aangevoerd wordt door Stroll heeft in totaal ruim 600 miljoen euro geïnvesteerd in het financieel noodlijdende Aston Martin. De investering werd op maandag goedgekeurd door de aandeelhouders. Met de goedkeuring hebben de aandeelhouders ook officieel ingestemd met de overname van het Formule 1-team van Racing Point, de Britse renstal die sinds halverwege 2018 al eigendom was van Stroll. Naast Sergio Perez rijdt ook Lance Stroll, de zoon van Stroll Senior, voor het team uit Silverstone.

F1-avontuur moet Aston Martin redden van de ondergang

Met de terugkeer van Aston Martin in de Formule 1 wil Stroll vooral het imago van het Britse merk oppoetsen om het merk daarmee te redden van de ondergang. Op de nieuwe identiteit en teamkleuren na zal er dan ook weinig gaan veranderen bij het huidige team van Racing Point: achter de schermen zal het team op sportief vlak gerund worden door dezelfde personen die ook de afgelopen seizoenen al verantwoordelijk waren voor het reilen en zeilen binnen het team.

"Een merk met de statuur en historie van Aston Martin hoort op het hoogste niveau van de autosport actief te zijn", aldus Stroll. "Ik denk dat dit de meest tot de verbeelding sprekende gebeurtenis is in de recente Formule 1-geschiedenis. Het is geweldig nieuws voor de sport en de fans en ik kan me geen betere naam voor een Formule 1-team bedenken."

Aston Martin zal met de overname van Racing Point op papier als fabrieksteam toetreden tot de Formule 1. Momenteel is het Britse merk al als sponsor van Red Bull Racing actief in de Formule 1. Die samenwerking zal aan het einde van het jaar vanzelfsprekend worden stopgezet.

F1-avontuur gaat ten koste van WEC-project

Vooralsnog blijft Aston Martin met haar GTE-project ook actief in het FIA World Endurance Championship. Vanwege het nieuwe Formule 1-avontuur heeft het merk echter afgezien van het plan om met de gloednieuwe Valkyrie – de hypercar die samen met Red Bull is ontwikkeld – deel te gaan nemen aan de nieuwe topklasse van het endurance-kampioenschap.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Aston Martin legt Valkyrie Le Mans-project stil

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van