Formule 1

F1 komt met extra pakket aan maatregelen wegens coronacrisis

31 maart 2020 16:11 Aangepast: 31 maart 2020 16:24

Om zo goed mogelijk om te kunnen gaan met de gevolgen van de coronacrisis heeft de FIA World Motor Sport Council ingestemd met een pakket aan noodmaatregelen. Het nieuwe reglementenpakket legt de F1-teams extra restricties op, terwijl de macht van de FIA juist toeneemt.

De Formule 1 nam eerder al het besluit om de nieuwe technische reglementen voor 2021 op te schuiven naar 2022, terwijl de in augustus geplande zomerstop naar het voorjaar werd gehaald. Met deze maatregelen drukt de FIA de kosten in de koningsklasse van de autosport, terwijl het opstellen van een alternatieve racekalender wordt vereenvoudigd.

Ontwikkelen 2022-auto's verboden

Vandaag heeft de FIA bekendgemaakt dat er vanwege de coronacrisis nog een aantal nieuwe reglementen worden ingevoerd. Zo mogen teams de rest van het jaar niet langer werken aan de ontwikkeling van de gloednieuwe auto's voor 2022, om zo de kosten te beperken. De verwachting is dat een aantal teams het namelijk financieel zwaar zal krijgen vanwege het wegvallen van een aantal races, waardoor ook de inkomsten af zullen nemen.

De WMSC heeft ook ingestemd met een aantal wijzigingen in het sportief reglement. Als onderdeel van de nieuwe maatregelen dienen nu ook de motorendivisies van F1-teams verplicht drie weken het werk neer te leggen. Deze shutdown gold eerder alleen voor de F1-teams zelf. Daarnaast kan de verplichte shutdown van drie weken voor alle teams worden verlengd, mocht de publieke gezondheid over een aantal weken nog altijd op het spel staan, of als regeringen van bepaalde landen de huidige lockdown besluiten te verlengen.

Meer macht voor de FIA

Om de F1-organisatie en de FIA de mogelijkheid te bieden om gemakkelijker te reageren op de coronacrisis, kunnen beide partijen nu zonder instemming van de teams wijzigingen doorvoeren aan de racekalender. Verder is voor andere reglementswijzigingen niet langer unanieme steun, maar 'slechts' de steun van een meerderheid van de teams vereist. Ook FIA-president Jean Todt heeft extra bevoegdheden gekregen om 'belangrijke knopen in urgente tijden' sneller door te kunnen hakken.

Mocht het aantal F1-races op de kalender dit jaar flink lager uit komen te vallen zal verder ook het motorreglement deels op de schop gaan. Als het F1-seizoen van 2020 uit 14 of minder races komt te bestaan, mag een coureur niet drie maar slechts twee motoren gebruiken voor het hele seizoen. Als het aantal races onder de 12 zakt mogen nog minder exemplaren van bepaalde motorcomponenten worden gebruikt.

Tenslotte zijn ook alle testsessies met bandenleverancier Pirelli in het kader van de nieuwe 18 inch velgen geschrapt voor dit jaar. Aan het einde van het jaar is er wel een testdag aan de kalender toegevoegd, waar teams jonge talentvolle coureurs kennis kunnen laten maken met de Formule 1.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van