Formule 1

F1-teams klaar om 1000 beademingsapparaten per dag te fabriceren

30 maart 2020 13:02 Aangepast: 30 maart 2020 14:02

De samenwerking van zeven Formule 1-teams in de strijd tegen het coronavirus lijkt nu al zijn vruchten af te werpen. In een paar dagen tijd hebben engineers van Mercedes meegeholpen aan de ontwikkeling van een nieuw beademingsapparaat, dat de komende weken massaal geproduceerd kan worden door de F1-teams.

Door het coronavirus ligt de mondiale autosport nog zeker maanden stil, dus besloten de zeven in Groot-Brittannië gevestigde Formule 1-teams om onder de naam 'Project Pitlane' de krachten te bundelen en in de strijd tegen het coronavirus nieuwe medische apparatuur te ontwikkelen. Samen met engineers van University College London is Mercedes-AMG High Performance Powertrains – de motorafdeling van het F1-team – er nu in geslaagd om het ontwerp van een beademingsapparaat dermate aan te passen, dat de druk op Intensive Cares er aanzienlijk door kan worden verminderd.

De helft minder IC-opnames

De zogenaamde Continious Positive Airway Pressure (CPAP)-machine wordt al in China en Italië gebruikt om zuurstof toe te dienen aan coronapatiënten. Met het CPAP-apparaat worden patiënten ondersteund bij het ademhalen, zonder dat ze daarvoor aan een beademingsmachine moeten worden gekoppeld. Volgens Italiaans onderzoek beland ongeveer de helft van de CPAP-gebruikers daardoor niet op de Intensive Care, waardoor de bedden en beademingsapparatuur aldaar vrijgehouden kan worden voor patiënten in ergere nood.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

F1-teams helpen met 'Project Pitlane' mee in strijd tegen coronavirus

Versneld productieproces

De ontwikkeling van de CPAP-apparatuur is tijdrovend, terwijl de ontwikkeling van een beter alternatief volgens experts jaren kan duren. Samen met engineers van University College London zijn engineers van Mercedes er echter in een paar dagen tijd in geslaagd om een vernieuwd ontwerp te ontwikkelen waarvan het productieproces aanzienlijk korter is. Het vernieuwde apparaat is al goedgekeurd door de Britse instantie die de veiligheid van medicijnen en medische producten waarborgt, terwijl in Londen al de eerste honderd exemplaren als proef in gebruik zijn genomen.

"Deze apparaten helpen levens te redden, door ervoor te zorgen dat de beperkt beschikbare beademingsmachines alleen voor de ernstig zieken worden ingezet", aldus Professor Mervyn Singer van het University College ziekenhuis in Londen. "We hopen dat ze echt het verschil gaan maken door in ziekenhuizen in heel Groot-Brittannië de druk op het medisch personeel en het aantal beschikbare bedden te verminderen."

1.000 exemplaren per dag

Dankzij het aanpassen van het ontwerp kunnen de Formule 1-teams in Groot-Brittannië per dag zo'n 1.000 CPAP-apparaten fabriceren. In totaal verwacht de Britse overheid zo'n 30.000 extra exemplaren van het apparaat nodig te hebben gedurende de coronacrisis.

"De Formule 1-gemeenschap heeft een indrukwekkend antwoord gegeven op de vraag om steun," aldus Andy Cowell, managing director van Mercedes' motorendivisie. "Door de krachten te bundelen in ''Project Pitlane' ondersteunen we op dit moment in een aantal projecten gezamenlijk de nationale behoefte. Met trots hebben we onze middelen ingezet voor de medische hulpverlening om het CPAP-project zo snel mogelijk en naar de hoogste standaarden af te leveren."

 

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Norris gaat kaal in strijd tegen coronavirus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van