IndyCar Series

Indianapolis 500 verplaatst naar augustus wegens coronavirus

26 maart 2020 19:09 Aangepast: 26 maart 2020 19:26

De 104e editie van de Indianapolis zal niet in mei, maar in augustus worden verreden. De nieuwe datum voor het grootste eendaagse sportevenement ter wereld maakt deel uit van een aangepaste IndyCar-kalender, die vanwege het coronavirus deels op de schop is gegaan.

De Indy 500 stond gepland voor zondag 24 mei, maar zal in de plaats daarvan op zondag 23 augustus worden verreden. Het is voor het eerst in de ruim 100-jarige historie van het autosportevenement dat de 500-mijlsrace niet in de meimaand zal worden verreden. Al sinds de allereerste editie van de race op de befaamde Indianapolis Motor Speedway in 1911 wordt het evenement namelijk al in mei verreden, maar daar komt dit jaar na 103 edities dus voor het eerst verandering in.

"De meimaand op de Indianapolis Motor Speedway is mijn favoriete tijd van het jaar. Ik vind het dan ook jammer dat we de Indianapolis 500 naar een nieuwe datum hebben moeten verhuizen", aldus Roger Penske, die sinds begin dit jaar de nieuwe eigenaar is van het circuit in Indiana. "De gezondheid en veiligheid van iedereen die deelneemt aan het evenement of aanwezig is, is onze topprioriteit. Het uitstellen van het evenement is gezien de huidige omstandigheden en de opgelegde restricties dan ook het juiste besluit.

Vernieuwde kalender

Net als de Indy 500 zelf is ook de race op het Grand Prix-circuit van Indianapolis uitgesteld. Deze zal nu verreden worden op 4 juli, de nationale feestdag in Amerika. De kwalificaties voor de Indy 500 zullen zoals gebruikelijk in het weekend voorafgaande aan de race worden verreden. Met het uitstellen van de races op Indianapolis is de double-header in Detroit op 30 en 31 mei in principe nu de nieuwe seizoensopener van de Amerikaanse IndyCar Series.

Vanwege de nieuwe data voor de races op Indianapolis verhuist de race in Mid-Ohio een weekje naar voren naar 9 augustus. De ovalrace op Gateway verschuift juist een weekje naar achteren naar 30 augustus. Van de in het voorjaar afgelaste races lijkt verder alleen de race in St. Petersburg ingehaald te worden. Voor de race op het stratencircuit in Florida is echter nog geen nieuwe datum bekendgemaakt.

Met IndyCar-debutant Rinus van Kalmthout staat er dit jaar weer een Nederlander aan de start van Indy 500, mocht de Hoofddorper zich tenminste zien te kwalificeren voor de race. Ook Fernando Alonso gaat weer een gooi doen naar de overwinning, om daarmee zijn jacht op de Triple Crown van de autosport te voltooien.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van