Formule 1

Voorzitter Britse motorsport waarschuwt: 'F1-teams kunnen omvallen'

26 maart 2020 13:39 Aangepast: 26 maart 2020 14:20

David Richards, voorzitter van de Britse motorsportbond, waarschuwt Formule 1-eigenaar Liberty Media voor de financiële gevolgen van de coronacrisis. Volgens Richards kunnen een aantal teams ten onder gaan aan de gevolgen van de wereldwijde pandemie.

Groot-Brittannië vormt de bakermat van de Formule 1. Zeven van de tien teams zijn (deels) gevestigd in het land, waaronder Red Bull en Williams, maar ook de fabrieksteams van Mercedes en Renault. Net als in andere takken van de industrie waarschuwt Richards dat ook Formule 1-teams zwaar te lijden hebben onder de coronacrisis. Nu 8 van de 22 races al zijn uitgesteld of afgelast dreigen de F1-teams namelijk een hoop inkomsten mis te lopen, om nog maar te zwijgen over de gevolgen van de voorspelde recessie. Met name de kleinere teams zullen de financiële gevolgen ervan hard gaan raken.

“Veel zal afhangen van hoe de Formule 1 hiermee zal omgaan,” vertelt Richards aan persbureau Press Association. “De Formule 1 kan het zich niet veroorloven om teams kwijt te raken. Dat zou een absolute ramp zijn.”

'Liberty Media moet voorbeeld nemen aan Ecclestone'

Volgens Richards moet Formule 1-eigenaar Liberty Media een voorbeeld nemen aan voormalig Formule 1-supremo Bernie Ecclestone, die in het verleden vaker zelf de portemonnee trok om teams in leven te houden. "Bernie bekommerde zich in zware tijden om de kleinere teams. Ik hoop dat Liberty het gezonde verstand heeft en iets soortgelijks doet."

"De grote fabrikanten zoals Mercedes en Renault redden zich wel, maar als je kijkt naar bijvoorbeeld Williams en Racing Point, voor dat soort teams gaat het niet makkelijk worden. Er is een kans dat bepaalde organisaties kunnen omvallen. Er zijn autosportbedrijven die niet de financiële middelen hebben om het hoofd boven water te houden. Het gaat echt een flinke uitdaging worden."

Kritiek op Liberty, complimenten voor Hamilton

Richards, zelf oud-teambaas van het voormalige F1-team van BAR, is ook niet zo te spreken over de aanpak van Liberty Media in Australië, waar de Grand Prix op het laatste moment werd afgelast: "Liberty was heel erg laat met hun beslissing. Ik suggereer niet dat het een makkelijke beslissing moet zijn geweest, maar gezien de hoeveelheid mensen die vanuit Europa naar Australië is gereisd was het totaal ongepast. Ze hadden het hele evenement een week vantevoren al af kunnen blazen."

"Het is makkelijk om dit achteraf te roepen, maar niemand ontkent dat ze het een heel stuk beter aan hadden kunnen pakken. Lewis Hamilton had er nog het meeste over te zeggen. Hij is echt volwassen geworden en vertegenwoordigt tegenwoordig een zeer positieve kant van de Formule 1 en het bewustzijn van de sport. Hij is niet bang om zijn mening te delen, dat waardeer ik zeer in hem."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van