Formule 1

Lammers twijfelt over Dutch GP in 2020: 'Moet je het nog wel willen?'

24 maart 2020 15:22 Aangepast: 24 maart 2020 15:41

Na het uitstellen van de Grand Prix van Zandvoort werd er in de wandelgangen al snel gesproken over een nieuwe datum voor de race in augustus. Jan Lammers, sportief directeur van de Dutch Grand Prix, vraagt zich echter af of er dit jaar überhaupt nog wel geracet moet worden.

Het had zo mooi moet worden: op zondag 3 mei zou de Formule 1 voor het eerst in 35 jaar weer gaan racen op Circuit Zandvoort. De vergunningen waren geregeld, de verbouwing van het circuit was afgerond en alles lag op schema voor een mooi oranjefeest in het eerste weekend van mei. Het coronavirus heeft echter roet in het eten gegooid en ervoor gezorgd dat de Grand Prix van Nederland één van de vele races op de F1-kalender is die vanwege het virus al zijn uitgesteld.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

F1-baas mikt alsnog op 15 tot 18 races dit seizoen

Achter de schermen wordt er door de Formule 1 hard gewerkt om dit jaar alsnog een waardige racekalender samen te stellen. Zo verwacht Formule 1 CEO Chase Carey dat het seizoen vanaf de zomer alsnog van start kan gaan en is de zomerstop in augustus al naar voren gehaald. Veel fans dachten dan ook al snel aan een nieuwe datum voor Zandvoort in augustus vlak voor de Grand Prix van onze zuiderburen op Spa-Francorchamps. Sportief directeur Jan Lammers zet daar echter zijn vraagtekens bij.

'Gaat er wel een wereldkampioenschap zijn?'

"De fans denken misschien aan augustus en de wens is natuurlijk de vader van de gedachte", vertelt Lammers in de nieuwe aflevering van RTL GP's online autosportprogramma Slipstream. "Maar moet je dat als fan ook nog wel willen? Stel dat ons land in juni of juli al schoon zou zijn van het virus, wat is er dan in de rest van de wereld gebeurd? Denk even aan Ferrari, Alpha Tauri, Pirelli en Alfa Romeo. Al die mensen die daar vandaan komen kunnen niet zomer vrij reizen en augustus is in die context heel dichtbij."

Niet alleen in praktisch opzicht zet Lammers zijn vraagtekens bij augustus: "Wat je je ook moet afvragen is, als je het in augustus logistiek al zou kunnen doen, moet je het dan wel willen? Is het wel gepast? Terwijl heel veel mensen nog zullen vechten met de gevolgen van deze periode. Is het niet persoonlijk, dan wel economisch. Ik denk zelf eigenlijk nog veel verder: gaat er wel een wereldkampioenschap zijn? Ik denk dat die vraag relevanter is. Het zou mij niets verbazen als de toekomst gaat uitwijzen dat het hele wereldkampioenschap op de tocht komt te staan."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Verstappen: 'Hopelijk snel terug op Zandvoort'

Sport geen eerste levensbehoefte

"Sport is natuurlijk superbelangrijk in het leven, maar het is niet de eerste levensbehoefte," vervolgt Lammers, die het uitstellen van de race in Zandvoort dan ook absoluut niet als een drama wil bestempelen. "Denk aan al die mensen die afhankelijk zijn van hun dagelijkse kasstroom. Als hun winkel of bedrijf niet open gaat hebben zij geen reserves of overtollige bedragen op de bank staan en zij maken zich natuurlijk zorgen. Dat zijn de erge dingen in de wereld."

"Ik denk dat een groot deel van onze racefans economisch ook getroffen is door dit verhaal. Voordat er zo'n mooi feest komt, moeten we er eerst voor zorgen dat het wel gepast is om het te organiseren."

'Het virus regeert'

Mocht de Formule 1 besluiten dat Zandvoort later dit jaar alsnog wordt ingehaald heeft de organisatie naar verluidt weinig zeggenschap over de uiteindelijke datum, al is het volgens Lammers momenteel zinloos om te praten over welke partij nu leidend is wat betreft het samenstellen van een nieuwe kalender: "Niemand is in charge. Dan kunnen we allemaal wel stoere titels hebben, maar het virus regeert op dit moment en overrulet iedereen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van