Formule 1

Marko niet onder de indruk van coronavirus: 'Krankzinnige situatie'

21 maart 2020 18:29 Aangepast: 21 maart 2020 19:16

Red Bulls motorsportadviseur Helmut Marko is bepaald niet onder de indruk van het coronavirus. De 76-jarige Oostenrijker baalt dat de Formule 1 vanwege het virus de seizoenstart uit heeft moet stellen en is van mening dat de sport een signaal had moeten afgeven door vorige week wél te racen in Australië.

Waar wereldwijd een hoop (sport)evenementen vanwege het coronavirus al waren afgelast, reisde het Formule 1-circus toch naar Melbourne voor de eerste race van het seizoen. Nadat een teamlid van McLaren besmet was geraakt met het virus werd de seizoensopener alsnog afgeblazen, maar als het aan Red Bull-adviseur Helmut Marko had gelegen was de GP van Australië gewoon doorgegaan.

"Ik hoopte dat de Formule 1 een signaal zou afgeven", vertelt Marko tegen het Oostenrijkse OE24. "In Australië waren de lokale promotor en de autoriteiten bereid om het evenement door te laten gaan. Toen kregen we te maken met de positieve test bij McLaren en kreeg Toto Wolff van zijn baas een startverbod opgelegd voor Mercedes."

Het team van Red Bull en diens zusterteam Alpha Tauri waren in Melbourne wel bereid om te rijden, maar beide teams behoorden daarmee tot de minderheid waardoor er een streep ging door de Grand Prix. "Wij waren tot het eind bereid om te racen," vervolgt Marko. "In 2005 in Indianapolis stonden er uiteindelijk maar drie teams aan de start. Als wij op vrijdag de baan op waren gegaan, had een groot deel van de teams ons voorbeeld gevolgd. De stemming op de terugvlucht was ook heel eigenaardig. Driekwart van de passagiers was Formule 1-personeel."

Corona-hotspot

De 76-jarige Marko behoort vanwege zijn leeftijd tot de risicogroep, maar de Oostenrijker vindt de hele gang van zaken omtrent de coronacrisis maar overdreven: "Ik ben 14 uur in Australië geweest. Op de vrijdag ben ik geland en op dezelfde dag werd het evenement afgeblazen. Toen ben ik meteen via Dubai teruggevlogen. Dat vliegveld is de corona-hotspot, daar staat een enorm aantal mensen uit allerlei verschillende landen dicht op elkaar. Als je het virus daar niet oploopt, weet ik niet waar dan wel."

Ook bij de zogenaamde lockdown in zijn eigen Oostenrijk zet Marko zijn vraagtekens: 'In de supermarkt wordt er gevochten om de boodschappen of staat men dicht op elkaar bij de kassa, maar wanneer je buiten op een pleintje met drie man bij elkaar staat komt er een handhaver vragen waar je mee bezig bent. Krankzinnig."

'Seizoen start in Bakoe'

Door de coronacrisis zijn de eerste zes races van het F1-seizoen uitgesteld en is de GP van Monaco al definitief van de baan. De eerste Grand Prix die nu op het schema staat is de race in Azerbeidzjan op 7 juni. Marko verwacht dat deze race wel gewoon door zal gaan: "Die Grand Prix is ver weg, heeft weinig toeschouwers en er heerst daar een dictatuur. In dergelijke situaties is dat handig."

Tot die tijd zal Marko met andere taken de tijd om moeten zien te krijgen: "Naast het werk op mijn kantoor raak ik mijn frustraties kwijt door met een kettingzaag in het bos te werken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van