Formule 1

F1 haalt zomerstop naar voren, fabrieken verplicht op slot

18 maart 2020 18:26 Aangepast: 18 maart 2020 18:47
De Red Bull-fabriek in Milton Keynes

De Formule 1 heeft de gebruikelijke zomerstop in augustus dit jaar vanwege het coronavirus een aantal maanden naar voren gehaald. Om ruimte te creëren op de kalender zullen de Formule 1-fabrieken in maart en april verplicht drie weken weken op slot gaan.

De jaarlijkse zomerstop in augustus gaat in de Formule 1 gepaard met een verplichte 'shutdown' van de fabrieken. Gedurende twee weken moeten de F1-teams het werk verplicht neerleggen om zo de werknemers de nodige rust te gunnen. Vanwege het coronavirus haalt de Formule 1 deze shutdown dit jaar echter een aantal maanden naar voren, en wordt de verplichte sluiting tevens met een week verlengd. In een verklaring heeft de FIA vandaag laten weten dat de Formule 1-teams dit jaar in maart en april verplicht drie weken het werk neer moeten leggen.

Zomerstop komt te vervallen

Door de zomerstop naar het voorjaar te verplaatsen creëert de Formule 1 flink wat ruimte om tijdens de zomermaanden een aantal afgelaste races in te halen. De races in Australië, Bahrein, China en Vietnam zijn vanwege het coronavirus al uitgesteld. Naar verwachting worden ook de races in Zandvoort, Spanje en mogelijk ook Monaco toegevoegd aan dat rijtje. Het nieuwe Formule 1-seizoen zou daarmee op zijn vroegst pas in juni beginnen.

Door de zomerstop naar voren te halen kan onder andere de Grand Prix van Nederland in augustus worden verreden. Naar verwachting wordt het seizoen ook iets verlengd, waardoor de races in bijvoorbeeld Bahrein en Abu Dhabi pas in december zullen worden afgewerkt.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Formule 1 racet mogelijk ook in 2021 met 2020-auto’s

"Vanwege de wereldwijde impact van het coronavirus heeft de World Motor Sport Council ingestemd met de wijziging van het Formule 1-reglement voor 2020", meldt de FIA in een verklaring. "Hiermee wordt de zomerstop van juli en augustus verschoven naar maart en april en verlengd van 14 naar 21 dagen. Alle deelnemers moeten zodoende 21 aaneengesloten dagen het werk neerleggen in de maanden maart of april."

Red Bull sluit 27 maart de deuren

Vanwege het coronavirus moest Ferrari deze week haar fabriek in Maranello al sluiten. Het Formule 1-team van Red Bull heeft inmiddels ook gereageerd op het besluit van de FIA. De Oostenrijkse renstal laat in een verklaring weten dat het vanaf 27 maart de deuren van haar fabriek in het Britse Milton Keynes drie weken zal sluiten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van