Formule 1

Lot van komende F1-races nog onduidelijk: 'Seizoen mogelijk pas in juni van start'

13 maart 2020 04:05 Aangepast: 13 maart 2020 04:14
Max Verstappen in actie bij de heropening van het circuit in Zandvoort begin maart. Beeld © ANP

Naast de Grand Prix van Australië worden mogelijk ook de Formule 1-races in Bahrein, Vietnam, Zandvoort, Spanje en Monaco uitgesteld of afgelast vanwege het coronavirus. Red Bull-adviseur Helmut Marko denkt dat het F1-seizoen pas in juni van start gaat, al laat Formule 1-CEO Chase Carey weten dat het momenteel nog veel te vroeg is om daar iets over te kunnen vertellen.

De Formule 1 besloot vrijdagochtend kort voor de aanvankelijke starttijd van de eerste vrije training alsnog de Grand Prix van Australië af te blazen. Een aantal Formule 1-teams was op dat moment al aan het inpakken, al is het nog maar de vraag waar het materiaal vanuit Melbourne naartoe zal worden gestuurd. Zo staat volgende week in Bahrein al de volgende race op de kalender, maar vooral vanuit het team van Red Bull kwamen vrijdag geluiden dat mogelijk ook die race – die toch al achter gesloten deuren zou worden verreden – zal worden afgelast.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Officieel: Formule 1 zet streep door Grand Prix Australië

Ook Zandvoort op losse schroeven?

Red Bull-adviseur Helmut Marko ging nog een stapje verder. De Oostenrijker denkt namelijk dat het seizoen pas in juni van start zal gaan in Bakoe, waardoor er dus ook een streep zou worden gezet door de race in Zandvoort: "Ik hoorde dat we pas in Bakoe beginnen, al is dat nog niet zeker", liet Marko vrijdag aan diverse media weten.

Een seizoenstart in juni zou waarschijnlijk gepaard gaan met een ingrijpende wijziging van de Formule 1-kalender. Indien mogelijk zouden een aantal races uit het voorjaar namelijk verplaatst kunnen worden naar de zomer, waardoor de zomerstop komt te vervallen.

'Situatie moeilijk te voorspellen'

Formule 1-CEO Chase Carey – die donderdag nog in Vietnam was om aldaar de situatie te bespreken - wilde vrijdag nog niet reageren op de wilde geruchten. De Formule 1-organisatie richt zich allereerst op de situatie in Melbourne, maar is zich er ook van bewust dat de situatie omtrent het coronavirus voortdurend verandert: "Ik kom net terug uit Vietnam, dus we zijn in gesprek met onze partners wat betreft de komende races," aldus Carey. "Op dit moment moeten we echter eerst zorg dragen voor de problemen hier, zorgen dat het fatsoenlijk wordt afgehandeld."

"De komende dagen zullen we ons uiteraard gaan richten op de komende races die er nog aan zitten te komen. Het is momenteel echter moeilijk te voorspellen. Het is een situatie die voortdurend in beweging is. Vandaag is de situatie bijvoorbeeld weer totaal anders dan hoe hij twee dagen geleden was en zoals hij vier dagen geleden was. Om nu al vooruit te kijken en voorspellingen te maken is dan ook moeilijk, wetende dat de situatie zo snel verandert."

'Hebben de juiste beslissingen genomen'

"Natuurlijk worden er momenteel verschillende opties besproken, maar het is nu nog onmogelijk om plannen voor de lange termijn te maken," aldus Carey, die niet weet wanneer hij meer kan vertellen over het wel of niet doorgaan van de eerstvolgende race in Bahrein. Wel was hij van mening dat de Formule 1 correct heeft gehandeld omtrent het afblazen van de race in Australië, ook al werd het besluit pas kort voor de aanvankelijke aanvangstijd van de eerste vrije training bekendgemaakt op het moment dat duizenden fans al voor de toegangspoorten stonden.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Slechts drie F1-teams stemden vóór doorgaan GP Australië

"Ik baal ontzettend voor de fans. Dit is een race waar we altijd erg naar uitkijken omdat de fans hier geweldig zijn. Het is dan ook jammer dat we er niet zullen racen, maar het is een situatie die voortdurend in ontwikkeling is. Ik denk dat we de juiste beslissingen hebben genomen. We hebben goed samengewerkt met onze partner. We zijn allemaal teleurgesteld dat we hier niet gaan racen, maar dit zijn moeilijke tijden en ik denk dat we de noodzakelijke besluiten hebben genomen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van