Formule 1

Officieel: Formule 1 zet streep door Grand Prix Australië

13 maart 2020 00:08 Aangepast: 13 maart 2020 04:15

De Grand Prix van Australië die dit weekend zou worden verreden in Melbourne is officieel van de baan. De Formule 1 heeft bekendgemaakt dat de seizoensopener vanwege het coronavirus alsnog is afgelast.

Hoewel er de voorbije weken al talloze evenementen werden afgelast en competities werden stilgelegd, leek de Formule 1 zich op de al eerder uitgestelde Chinese Grand Prix na lange tijd weinig aan te trekken van het coronavirus. Het complete Formule 1-circus reisde deze week dan ook gewoon af naar Melbourne, waar dit weekend de eerste race van het seizoen op de kalender stond.

De ontwikkelingen rondom het coronavirus kwamen echter ook voor de Formule 1 in een stroomversnelling, nadat woensdag bekend werd dat werknemers van Haas en McLaren met symptomen van het coronavirus in quarantaine waren geplaatst. Donderdag werd bekend dat een medewerker van McLaren positief had getest op het coronavirus, waarna de Britse renstal zich terugtrok voor de Grand Prix van Australië.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

McLaren trekt zich terug voor GP Australië na coronabesmetting

Na het besluit van McLaren was het merendeel van de overige teams van mening dat het Grand Prix-weekend geen doorgang mocht vinden, en is er samen met de FIA en de organisatie van de race in Melbourne besloten om een streep te zetten door het Grand Prix-weekend.

'Na de bevestiging dat een werknemer van McLaren positief heeft getest op COVID-19 en het genomen besluit van het team om zich terug te trekken voor de Grand Prix van Australië, zijn de FIA en de Formule 1 donderdagavond met de teambazen van de overige negen teams om de tafel gaan zitten", valt te lezen in een verklaring. "Uiteindelijk werd er geconcludeerd dat een meerderheid van de teams tegen het doorgaan van de race was. De FIA en de Formule 1 hebben vervolgens met de volledige steun van de Australian Grand Prix Corporation het besluit genomen om alle Formule 1-activiteiten voor de Grand Prix van Australië zijn af te gelastent."

Fans krijgen geld terug

De Formule 1 maakte vrijdagochtend lokale tijd pas minder dan twee uur voor de oorspronkelijke aanvangstijd van de eerste vrije training bekend dat de Grand Prix van Australië was afgelast. Op dat moment hadden duizenden fans zich al voor de gesloten toegangspoorten verzameld. "We begrijpen dat dit een enorme teleurstelling is voor de duizenden fans die de race zouden bezoeken, maar alle kaartenhouders zullen hun geld volledig terug krijgen."

Onzekerheid blijft

Ondanks het afblazen van de Grand Prix van Australië blijft de Formule 1 in grote onzekerheid. Zo is het nog niet bekend of de Grand Prix van Bahrein – die volgende week achter gesloten deuren zou worden verreden – wel doorgaat. Ook het doorgaan van de Grand Prix van Vietnam staat vanwege het coronavirus op losse schroeven. De Chinese Grand Prix, de vierde race op de F1-kalender, werd eerder al tot nader order uitgesteld.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Lot van komende F1-races nog onduidelijk: 'Seizoen mogelijk pas in juni van start'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van