Ga naar de inhoud
Formule E

Eindhoven wil Formule E in 2021/2022 naar Nederland halen

De kans is aanwezig dat naast de Formule 1, over enkele jaren ook de Formule E een Nederlandse race op haar kalender heeft staan. Stichting Formula-Eindhoven heeft vandaag bekendgemaakt dat het een officieel bid gaat aanbieden om de elektrische raceklasse naar de Brabantse stad te halen.

Eindhoven maakte eerder al haar ambities voor het binnenhalen van een Formule E-race bekend. Een onlangs uitgevoerde haalbaarheidsstudie en de inzet van een aantal toonaangevende geldschieters uit de regio maken de weg vrij om officieel een gooi te doen naar het bemachtigen van een plekje op de Formule E-kalender. Als het aan de Stichting Formula-Eindhoven ligt racen de elektrische bolides vanaf het seizoen 2021/2022 door de Eindhovense straten.

Perfecte match

Mede-initiatiefnemer Peter-Paul Laumans spreekt van een vliegende start: "Een Formule E-race en de Brainport Eindhoven regio blijken een perfecte match. De resultaten van het door BrabantSport geïnitieerde onderzoek bevestigen dit overtuigend. Een E-Prix in Eindhoven gaat op vele vlakken van grote betekenis zijn voor de gehele regio én Nederland. Daarnaast kunnen we bouwen op de support van een krachtig team van launching partners waardoor we concreet aan de slag kunnen met het ontwikkelen van het meest innovatieve bid."

De combinatie Formule E en Eindhoven lijkt een perfecte match, aangezien (duurzame) mobiliteit, technologie en innovatie bij beide partijen hoog in het vaandel staan. Met een Formule E-race zet de technologieregio Brainport Eindhoven zichzelf (en daarmee ook Nederland) internationaal op de kaart. Daarnaast heeft een ePrix ook een positieve economische impact op de regio. Zo blijkt uit het haalbaarheidsonderzoek dat de directe inkomsten van een Formule E-race op kunnen lopen tot 20 miljoen euro, terwijl de geschatte internationale media-waarde zo'n 8 tot 12 miljoen waard is.

Avondrace

Mocht de poging van Eindhoven om een plekje op de Formule E-kalender succesvol zijn, zal de elektrische raceklasse voor het eerst racen op Nederlands grondgebied. Stichting Formula-Eindhoven mikt echter op nóg een primeur, door de race in de avonduren plaats te laten vinden. Met de allereerste avondrace uit de Formule E-historie hoopt Eindhoven zich daarmee maximaal te kunnen profileren als de Lichtstad. De stichting mikt op een aanvankelijke overeenkomst van drie jaar met de Formule E.

Robin Frijns, die sinds 2015 actief is in de Formule E, is in ieder geval enthousiast over de plannen: "Regio Eindhoven is een fantastische plek voor dit event. Met de technische universiteit en alle technologiebedrijven die perfect passen bij de ePrix, ligt de match wat mij betreft voor de hand. Kom maar op!"