Ga naar de inhoud
Formule 1

Mercedes verrast F1-wereld met verstelbaar stuur-trucje

De nieuwe Formule 1-bolide van Mercedes houdt de gemoederen in de paddock donderdagochtend flink bezig. De Brits/Duitse renstal probeert tijdens de wintertests in Barcelona namelijk een gloednieuw trucje met een verstelbaar stuur uit, om de nieuwe Formule 1-bolide zo nóg sneller te maken.

Hoewel de Formule 1-regelementen deze winter stabiel zijn gebleven, lijkt Mercedes toch weer iets nieuws te hebben gevonden om haar concurrenten te snel af te zijn. Tijdens de tweede testdag in Barcelona viel het de oplettende kijker namelijk op dat wereldkampioen Lewis Hamilton zijn stuurwiel niet alleen naar links en rechts, maar ook naar voor en achter bewoog.

Verstelbare voorwielophanging

Het trucje met het stuurwiel lijkt met name verband te houden met de voorwielophanging van de nieuwe Mercedes. Zodra Hamilton op een recht stuk komt trekt de Brit het stuurwiel naar zich toe, waarmee ook de stand van de wielen veranderd. Bij het aanremmen van een bocht wordt het stuur weer naar voren geduwd en keren ook de voorwielen weer terug in hun oorspronkelijke positie.

Het nieuwe trucje houdt de gemoederen in de Formule 1-paddock flink bezig. Zo lijkt het aannemelijk dat de aangepaste stand van de wielen Mercedes meer topsnelheid oplevert op het rechte stuk. Een andere theorie is echter dat het systeem er vooral moet zorgen dat de banden minder afkoelen op de rechte stukken, waardoor het Mercedes juist in de bochten weer een voordeel op zou leveren.

Vraagtekens

Een woordvoerder van Mercedes heeft inmiddels laten weten dat het nieuwe systeem een structureel onderdeel van de nieuwe auto is voor het aankomende Formule 1-seizoen en dus niet zomaar een systeem is dat alleen tijdens de wintertests gebruikt zal worden. Hoe het systeem exact werkt, hoeveel voordeel het oplevert en of het systeem überhaupt legaal is, is echter nog de grote vraag.

Dit is een artikel van