IndyCar Series

Hinchcliffe bemachtigt Indy 500-stoeltje bij Andretti

19 februari 2020 20:18 Aangepast: 19 februari 2020 20:24

James Hinchcliffe zal dit jaar alsnog deel kunnen nemen aan de Indianapolis 500. De Canadees, die dit seizoen zonder stoeltje kwam te zitten, heeft bij Andretti Autosport een contract voor drie races weten te tekenen.

Als ambassadeur van Honda kwam Hinchcliffe eind vorig jaar plots zonder contract voor 2020 te zitten, nadat zijn team Schmidt Peterson Motorsports de krachten besloot te bundelen met McLaren en akkoord ging met een bijbehorende motordeal met Chevrolet. Doordat het merendeel van de Honda-zitjes voor komend seizoen op dat moment al vergeven was, wist 'The Mayor of Hinchtown' er niet in te slagen om voor 2020 een team te vinden waarmee hij alsnog deel kon nemen aan het volledige IndyCar-seizoen.

Terug op het oude nest

Hoewel hij dus niet aan alle races zal deelnemen dit seizoen, is Hinchcliffe er alsnog in geslaagd om een stoeltje te bemachtigen voor drie races, waaronder de belangrijkste: de Indianapolis 500. De Canadees keert terug bij het team van Andretti, waar hij eerder al drie van zijn IndyCar-zeges wist te scoren. In de Honda-aangedreven Andretti met startnummer 29 zal Hinchcliffe naast de Indianapolis 500 ook eerder in de maand gaan deelnemen aan de Grand Prix van Indianapolis, waarna hij in juni ook aan de start verschijnt van de ovalrace op de Texas Motor Speedway.

"Het voelt zo fijn om goed nieuws bekend te kunnen maken", laat Hinchcliffe weten. "Het is geen geheim dat 2020 niet helemaal gaat worden wat ik er van verwacht had, maar het feit dat Genesys is aangesloten als sponsor en ik nu mijn terugkeer bij Andretti kan aankondigen is echt geweldig. Het momentum is eindelijk weer aan mijn zijde en ik kan niet wachten om met Andretti aan de slag te gaan en terug te keren achter het stuur van een IndyCar."

Bizarre samenloop van omstandigheden

De Andretti met startnummer 29 was aanvankelijk gereserveerd voor Fernando Alonso, totdat motorleverancier Honda een stokje stak voor een Indy 500-deal vanwege de eerdere kritiek van de Spanjaard op Honda's Formule 1-motoren en het feit dat hij met Honda's voornaamste concurrent Toyota heeft deelgenomen aan het World Endurance Chanpionship en de Dakar Rally. Het maakte de weg vrij voor Hinchcliffe, om nu met Colton Herta, Marco Andretti, Zach Veach en voormalig Indy 500-winnaars Alexander Rossi en Ryan Hunter-Reay als teamgenoten plaats te nemen in de zesde Andretti-bolide. Alonso zou op zijn beurt een aanbod voor de Indy 500 hebben ontvangen van zijn oud-werkgever McLaren, dat voor 2020 dus de krachten heeft gebundeld met het team van Schmidt Peterson, de oude werkgever van Hinchcliffe.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Indy 500-deelname Alonso in gevaar na veto Honda

Hinchcliffe is één van de publiekslievelingen in de IndyCar Series. In 2015 raakte hij zwaargewond, nadat een deel van de ophanging van zijn auto afbrak en vervolgens zijn lichaam doorboorde tijdens een trainingssessie voor de Indy 500. De Canadees knokte zich echter terug, om een jaar later op hetzelfde circuit pole-position te pakken voor de 100e editie van de Indy 500.

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van